Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Προκλητική αθώωση Σαββαΐδου για κακουργηματικές κατηγορίες οικονομικής φύσεως κατά του δημοσίου συμφέροντος

Προκλητική αθώωση Σαββαΐδου για κακουργηματικές κατηγορίες οικονομικής φύσεως κατά του δημοσίου συμφέροντος
Με το σκανδαλώδες βούλευμα απαλλάσσεται η πρώην γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου από την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Στις 10 Μαΐου 2017 η εισαγγελέας εφετών Μαρία Γκανέ ζητούσε την παραπομπή της πρώην γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας κατά του Δημοσίου.
Ο λόγος αυτής της εισαγγελικής διαταγής ήταν ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι με ενέργειες της Σαββαΐδου πάγωσε η καταβολή προστίμου ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρία για συμμετοχή σε τοκογλυφία και έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές της εφορίας η εταιρία είχε δεχτεί αυτό το πρόστιμο επειδή είχε συμφωνήσει να δανειοδοτεί την εταιρία ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ με τοκογλυφικά επιτόκια που εμφανίζονταν ως εικονικές εμπορικές συναλλαγές προϊόντων καπνού.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συγκατηγορούμενος για τοκογλυφία αλλά και ως πρόσωπο που τότε κατείχε δημόσια θέση είναι ο διαμεσολαβητής αυτής της τοκογλυφικής κομπίνας, Γιάννης Ανθόπουλος, πρώην βουλευτής Σερρών και υφυπουργός παιδείας του ΠΑΣΟΚ (1989-2004). Συμπληρωματικά ο Ανθόπουλος έχει προϋπηρεσία σε επιλήψιμες πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ αφού το 2004 είχε συνυπογράψει την τροπολογία (ντροπολογία Πάχτα) με την οποία γινόταν παραχώρηση δασικής έκτασης στην εταιρεία "Τεχνική Ολυμπιακή" για να κατασκευαστούν εκτός ρυμοτομικών, δασικών και πολεοδομικών κανονισμών 5000 καταλύματα σε 17000 στρέμματα δάσους στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Με απλά λόγια ο Ανθόπουλος είχε συνεπικουρήσει στην προσπάθεια να γίνει ιδιωτική περιουσία μια τεράστια δασική έκταση.
Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος τα στελέχη της εταιρείας GENNET κατηγορούνται ότι δάνειζαν με ετήσια επιτόκια από περίπου 38% έως και 205%! Με απλά λόγια η GENNET αγόραζε καπνό από την ΟΔΕΤΤΗ τον οποίο πωλούσε πάλι με υπερκέρδη λόγω των τοκογλυφικών επιτοκίων σε τρίτη εταιρία που είχε άμεση σχέση με την ΟΔΕΤΤΗ για την νομιμοφανή κάλυψη της παράνομης συναλλαγής. Όμως σε κάποια στιγμή η ΟΔΕΤΤΗ δεν κατάφερνε πλέον να πληρώνει τους τοκογλυφικούς τόκους και αυτοκαταγγέλθηκε στην εφορία δίνοντας και στοιχεία για τις συναλλαγές των εικονικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με την κατηγορία η Σαββαΐδου, αντί να κάνει τις κατάλληλες διαδικασίες για να απαιτήσει την εκτέλεση του προστίμου, διέταξε επανέλεγχο της συγκεκριμένης φορολογικής υπόθεσης για έκδοση εικονικών τιμολογίων χωρίς να υπάρχει νομική βάση, δηλαδή χωρίς να έχουν προκύψει καινούργια στοιχεία όπως ρητά προβλέπει η νομοθεσία. Επιγραμματικά η εντολή επανελέγχου πάγωσε το πρόστιμο στην GENNET που είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και σταμάτησε την διαδικασία απαίτησης του από το δημόσιο.
Όμως για ποιό λόγο η Κατερίνα Σαββαΐδου να ρισκάρει να επισύρει τόσο σοβαρές κατηγορίες στο πρόσωπο της; Μια εικασία είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων αφού υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των μετόχων της GENNET με την εταιρία Intracom. Με την σειρά της η εταιρία Intracom είναι πελάτης της λογιστικής εταιρίας PriceWaterhouse Coopers (PwC) και ο σύνδεσμος της Κατερίνας Σαββαΐδου με την PwC ήταν με υπαλληλική σχέση.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει μια υπενθύμιση για την στενή σχέση μεταξύ Intracom, Siemens και PwC σχετικά με το σκάνδαλο υπερκοστολογήσεων στον ΟΤΕ. Επιπροσθέτως η PwC έχει "βοηθήσει" αρκετές ελληνικές εταιρείες να κάνουν "σύννομη φορολογική ελάφρυνση" (Luxleaks) στο Λουξεμβούργο.
Τελικά όπως αποδείχθηκε η Σαββαΐδου δεν χρειάστηκε να ανησυχήσει σημαντικά για τις κατηγορίες που της είχαν προσαφθεί μιας και αθωώθηκε πάλι με το γνωστό κόλπο του αθωωτικού βουλεύματος που σταματάει την περαιτέρω παραμπομπή σε δίκη.
Συμπερασματικά σε ένα ευνομούμενο Ελληνικό Δημόσιο ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων, δηλαδή ο βασικός υπεύθυνος για την δίκαιη συλλογή φορολογικών πόρων, θα ήταν ο κύριος ελεγκτής της φορολογικής νομιμότητας και της πάταξης της τοκογλυφίας καθώς και όλων των διεθνών λογιστικών εταιριών που δρουν στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως σε ένα Εθνικό Κράτος η δικαιοσύνη θα ήταν πραγματικά ακέραιη και δεν θα επέτρεπε την αθώωση με βουλεύματα που αμφισβητούν την επικείμενη νομοθεσία και σταματούν την αυτονόητη παραπομπή σε δίκη αλλά ούτε και την άδικη πρόσαψη κατηγοριών με εξαιρετική προκατάληψη και παραπομπή σε άδικη δίκη καθαρά για πολιτικούς λόγους.

http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: