Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ο Τσίπρας εμφανίσθηκε στον Χατζηνικολάου σε ένα θέατρο του παραλόγου και μοίρασε «θα» με το τσουβάλι!

260417 TSIPRASΤόσα χρόνια θεατές στο ίδιο έργο και ακόμη αναμασούν τα ίδια επιχειρήματα. Αυτή τη φορά είναι οι “αριστεροί “, αύριο θα είναι οι νεοφιλελέ και μεθαύριο κάποιοι άλλοι. Το παραμύθι παραμένει ίδιο, απλώς αλλάζουν οι εκάστοτε πρωταγωνιστές του…
Την πολιτική και επικοινωνιακή επιχείρηση προετοιμασίας της κοινής γνώμης για το νέο επώδυνο συμβιβασμό με τους δανειστές, που θα κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση, σηματοδοτεί η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης στο δελτίο ειδήσεων του Αnt1 (και τον Νίκο Χατζηνικολάου). Από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με τα τεχνικά κλιμάκια διαφαίνεται ότι η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει στην πραγματικότητα ένα νέο σκληρό πλαίσιο προσαρμογής και «μεταρρυθμίσεων», που μοιάζουν περισσότερο με τέταρτο μνημόνιο -χωρίς λεφτά-, παρά με ο,τιδήποτε άλλο. Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένη την πολιτική, κοινωνική και εσωκομματική πίεση, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος να σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης των όσων θα αποδεχθεί η κυβέρνηση και θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.
Ο Τσίπρας, αφού προέβλεψε ότι η συμφωνία θα κλείσει στο Εurogroupτης 22ας Μαΐου, ανέλαβε να διευκρινίσει τι ακριβώς θα προβλέπει αυτή και πως πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα εξελιχθούν, με θετικό τρόπο, τα πράγματα στη συνέχεια.
Ουσιαστικά η παρέμβαση του πρωθυπουργού, σήμανε και μία ρεαλιστική στροφή. Κατ’ αρχάς έβαλε τέλος στα όνειρα κάποιων για το χρέος, -η ψήφιση των μέτρων θα γίνει χωρίς να προηγηθεί συμφωνία για την ελάφρυνσή του, αλλά είναι προϋπόθεση για την επίτευξή της. «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει».
Απότομα προσγείωθηκαν και οι αφελείς που περιμένουν τα λεγόμενα αντίμετρα ως σοβαρό αντίβαρο στη λιτότητα. Είπε ότι θα εφαρμοστούν εφόσον έχουμε πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους -δηλαδή 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον!
«Ήθελαν να πάει η ευθύνη στην Ελλάδα. Ήθελαν να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα και δεν πάμε συμβιβασμό για να πουν ότι φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις» προαπσθώντας να μας πείσει ότι έκανε σκληρή διαπραγμάτευση.
Και τέλος ως θαυμαστής του Ανδρέα υποσχέθηκε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας δεν θα  εφαρμοστούν (από το 2019) εάν στο μεταξύ δεν δοθούν στη χώρα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Και διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές.
http://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: