Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ – ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

1
Ελλάδα αφήνεται πάλι στο περιθώριο των αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας που την αφορούν άμεσα, λόγω αδιαφορίας, ανικανό­τητας και ιδεοληψίας των ΥΠΕΞ.
Ενώ με δηλώσεις του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Vizion Plus, το μέ­λος της Επιτροπής Εξωτερι­κών Υποθέσεων της αμερι­κανικής Βουλής και πρόε­δρος της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη, την Ευρασία και τους Αναδυόμενους Κινδύνους, Ρεπουμπλικάνος Dana Rohrabacher, προτεί­νει την διάλυση του κράτους των Σκοπίων, υποστηρίζει το μοίρασμα των εδα­φών τους στο Κόσοβο και την Βουλγα­ρία, αφήνοντας την Ελλάδα εκτός των αμερικανικών σχεδιασμών, έρμαιο των συγκυριών αφού η πολιτική ηγεσία της χώρας μας σιωπά εκκωφαντικά, παραβλέποντας τα εθνικά μας δίκαια.
Είπε πάντως και κάποια στοιχειωδώς σωστά: «Η πρότασή μου είναι πως η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα. Λυπάμαι – δεν είναι χώρα. Υπάρχει μια τέτοια διαίρεση στη χώρα τους που δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ζήσουν μαζί στο μέλλον (οι διάφορες εθνοτικές ομάδες). Και για τον λόγο αυτό, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί από την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος του Κοσσυφοπε­δίου και το υπόλοιπο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος της Βουλγαρίας ή οποιασ­δήποτε άλλης χώρας με την οποία πιστεύ­ουν πως σχετίζονται» φέρεται να δήλωσε ο γερουσιαστής της Καλιφόρνια, σύμφω­να με το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο BGNES σε μετάφραση από τα αλβανικά.
Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ του διαχωρι­σμού, ο Ροχραμπάχερ ο οποίος είναι δια­πρύσιος πολέμιος της λαθρομετανάστευ­σης στην χώρα του, είπε ότι «ασκεί επιρ­ροή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτι­κής των ΗΠΑ σήμερα», δεδομένης της θέ­σης του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα έχουμε συ­νομιλίες κατά τους προσεχείς μήνες», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας ουσιαστι­κά νέο κύκλο αποσταθεροποίησης στην Βαλκανική χερσόνησο. Όπως ο ίδιος δή­λωσε: «Ένα από τα θέματα που θα συζη­τήσουμε είναι η αλλαγή των συνόρων ώστε να εκλογικευθούν και να φέρουν την ειρήνη στα Βαλκάνια». Όπως την έφε­ραν οι βομβαρδισμοί εκ μέρους των αυτό­κλητων «σωτήρων» εναντίον της Σερβίας, θα πρέπει να φανταστούμε…
Οι απόψεις του, προκάλεσαν την άμε­ση απάντηση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων ο οποίος ζήτησε διευκρινήσεις, λέγο­ντας πως ο αμερικανός γερουσια­στής «δημιούργησε τεράστια ανη­συχία» στην «Μακεδονία» και την περιοχή.
Επειδή οι Έλληνες έχουμε την συνήθεια να ενθουσιαζόμαστε με τους «φιλέλληνες», αν και το ζήτημα που έφερε στο προσκήνιο θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Ελ­λάδα, και όχι μόνον γιατί το Μοναστήρι είναι ιστορικά ελληνι­κή περιοχή, και υπάρ­χει ισχυρή ελληνική πληθυσμιακή παρου­σία στα Σκόπια, αλλά και γιατί, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στα Σκόπια, Κόσσοβο και Θράκη, θα ακο­λουθήσουν, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο κύριος Dana Rohra­bacher δεν είναι.. φι­λέλληνας.
Τον Ιανουάριο ο Rohrabacher είχε δη­λώσει στην εφημερίδα Washington Post ότι σκοπεύει να επισκευθεί με αμερικανι­κή αντιπροσωπεία την Μόσχα «τον επόμε­νο μήνα» μετά την ανάληψη των καθηκό­ντων του από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Rohrabacher έχει ταχθεί υπέρ ενός «δημιουργικού διαλόγου» με την Ρωσία.
Καλά ως εκεί, αλλά ο κάποτε βοηθός του Προέδρου Ρήγκαν, έχει ένα ακόμη πιο εν­διαφέρον και αμφιλεγόμενο παρελθόν. Η αλβανική τηλεόραση τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, λίγες μέρες μετά την αποστολή εκ μέρους του στον Σέρβο Πρόεδρο Nikolic, επιστο­λής, στην οποία του ζητούσε να εξετάσει την πιθανότητα μιας ανταλλαγής εδαφών στα βόρεια του Κοσόβου ως την πλέον εν- δεικνυόμενη επιλογή.
Επί δεκαετίες ο Rohrabacher φέρεται να στήριξε ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με την CIA, στοιχεία των Αφγανών Μουτζαχεντίν, την δεκαετία του 1980, και τους ιρανούς Ισλα- μο-Λενινιστές «MEK». Οι δεσμοί του αυτοί μπορεί να φανούν χρήσιμοι στις διεργασί­ες στην περιοχή μας, καθώς η ισλαμιστι- κή και τουρκική επιρροή στο Κόσοβο και την Αλβανία είναι τεκμηριωμένη.
Είναι ενδιαφέρον ακόμη, ότι τον Ιούλιο του 2001, ο Rohrabacher ήταν ο τιμώμενος ομιλητής σε δείπνο για την συγκέντρωση χρημάτων που διοργάνωσε στο Edgewa- ter του New Jersey η Albanian-American Civic League, πολιτική βιτρίνα του UCK.
Η Αθήνα ακούει; Και, κυρίως, θα γίνει το θύμα στο παιχνίδι αποσταθεροποίησης της άμεσα γειτονικής περιοχής μας;
Πηγή: Εφημερίδα «Εμπρός«

Δεν υπάρχουν σχόλια: