Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

«Φωτιά» στα εργασιακά βάζουν οι δανειστές -Τι ζητούν για μισθούς, απολύσεις

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σαρωτικές αλλαγές θέλουν οι δανειστές στα εργασιακά, με έγγραφο 21 σελίδων που περιλαμβάνει ανατροπές σε όσα ισχύουν για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις απεργίες.
Οι εν λόγω αλλαγές που προτείνουν περιλαμβάνονται σε έγγραφο 21 σελίδων, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» και το οποίο έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση μετά από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σε αυτό το έγγραφο-φωτιά, το κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.
Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%
Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»:
1. Κατώτατος μισθός: Παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωση που ισχύει από το 2012 και το πάγωμα της προϋπηρεσίας στα 9-10 χρόνια. Η δομή του μισθού παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, λόγω της πρόσθετης αποζημίωσης (τριετίες) για διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας. Παρόμοια δομή κατώτατου μισθού δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Οι αλλαγές που έγιναν θα συνεχιστούν και από το 2017 ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ) θα είναι ένα ποσό αναφοράς (single rate), χωρίς επιδόματα και τριετίες.
2. Καθορισμός του μισθού: Οι δανειστές, επικαλούμενοι την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τονίζουν ότι θα αποφασίζεται από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος 4172/13, αφού συνεκτιμηθούν οι πραγματικές αντοχές της οικονομίας (επίπεδα ύφεσης ή ανάπτυξης), το ποσοστό ανεργίας, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ανάγκη αύξησης των θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων δεν θα είναι δεσμευτικός για τον κατώτατο μισθό, παρά μόνο συμβουλευτικός.


Πηγή: «Φωτιά» στα εργασιακά βάζουν οι δανειστές -Τι ζητούν για μισθούς, απολύσεις | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/277295/fotia-sta-ergasiaka-vazoyn-oi-daneistes-ti-zitoyn-gia-misthoys-apolyseis#ixzz4E1XpSurb

Δεν υπάρχουν σχόλια: