Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

“Άνθρακες ο θησαυρός” η κατάθεση Μαντά - H στάση του προκάλεσε την οργή ακόμα και της Προέδρου

diki
Από τις επανειλημμένες επιπλήξεις της Προέδρου στον μάρτυρα Νικόλαο Μαντά, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση. Τόσο η ενδυμασία του (εμφανίστηκε ντυμένος με βερμούδα), όσο και οι συνεχείς υποδείξεις που έκανε στην έδρα για τον τρόπο που θα έπρεπε κατά τη γνώμη του να διευθύνει τη διαδικασία (!), ανάγκασαν την Πρόεδρο να διατάξει να καταχωρηθούν στα πρακτικά οι απρεπείς εκφράσεις του, αφού πρώτα τον  επέπληξε για ασέβεια προς το Δικαστήριο.
Οι «εκρήξεις» του μάρτυρα ήταν ενδεικτικές του εριστικού του χαρακτήρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ορισμένους διαλόγους σε πολύ έντονο ύφος με την Πρόεδρο.
Αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, ο Μαντάς διέψευσε της προσδοκίες της πολιτικής αγωγής, η οποία περίμενε με την κατάθεση του Μαντά να στηρίξει το κατηγορητήριο τόσο για την ανθρωποκτονία, όσο και για την εγκληματική οργάνωση. 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μαντάς δήλωσε ότι δεν ήταν παρών στην ανθρωποκτονία, καθώς είχε ήδη αποχωρήσει τρέχοντας από το σημείο. Επομένως δεν γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το έγκλημα και δεν έχει να συνεισφέρει τίποτε για το συγκεκριμένο ζήτημα. 
Σε ερώτηση της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που είδε έξω από το «Κοράλλι» δεν ήταν παρατεταγμένα, αλλά το…περίφημο «τάγμα εφόδου» ήταν άτομα που απλώς στέκονταν σαν «μπουλούκι», όπως είπε επί λέξει.
Μίλησε για άτομα που κατέφθασαν με μηχανάκια, τόνισε όμως πως δεν είδε να κρατάνε ρόπαλα ούτε άλλα αντικείμενα, καταρρίπτοντας ένα βασικό σκέλος του κατηγορητηρίου.
Οι δύο αναγνωρίσεις που έκανε περιορίστηκαν σε χρόνο πολύ πριν το περιστατικό της ανθρωποκτονίας, ενώ ερωτηθείς από το δικαστήριο αν αναγνωρίζει κάποιον από τους κατηγορουμένους ανάμεσα στα άτομα που, όπως ισχυρίζεται, επιτέθηκαν στην παρέα του, είπε ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν.  
Ο μάρτυρας φάνηκε διστακτικός να εξηγήσει τι σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος που είχε ο Φύσσας (Ε-13) και μετά από επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης είπε ότι «είναι ο κωδικός της αμερικανικής αστυνομίας για εγκλήματα». 
Ένα άλλο αδύναμο σημείο της κατάθεσής του ήταν ότι δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για το λόγο που μαζί με άλλους 7 φίλους του έφυγαν από την καφετέρια όπου έβλεπαν τον αγώνα, προκειμένου να πάνε εσπευσμένα στο «Κοράλλι» κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου.
Ακολουθούν οι διάλογοι:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μαντά την επόμενη φορά που θα ρθείτε, γιατί φαντάζομαι δεν θα τελειώσουμε σήμερα με την κατάθεσή σας, να φροντίσετε να είναι πιο ευπρεπής η εικόνα. 
ΜΑΝΤΑΣ: Εντάξει, θα βάλω παντελόνι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, κύριε γραμματέα σημειώστε τις εκφράσεις γιατί αυτό έχει ξεκινήσει από το πρωί.
ΜΑΝΤΑΣ: Αλήθεια;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Είπε απευθυνόμενος σε εμένα ότι «σιγοντάρω αυτή την κατάσταση». Ποια κατάσταση σιγοντάρω κύριε μάρτυρα;
ΜΑΝΤΑΣ: Τις ειρωνείες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, σημειώστε τα κύριε γραμματέα.
«ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα άτομα αυτά ήσαν παρατεταγμένα;
ΜΑΝΤΑΣ: Όχι, μπουλούκι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούσατε παραγγέλματα;
ΜΑΝΤΑΣ: Δεν φώναζε κάποιος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί που προσετέθησαν με τα μηχανάκια, έφεραν κάτι;
ΜΑΝΤΑΣ: Αυτοί στα μηχανάκια που πέρασαν από μπροστά μας, όχι. Εκτός από κράνη δεν είχαν τίποτα, δεν κουβαλάγαν ξύλα ή κάτι άλλο που να φαινότανε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά τα δύο άτομα τα ξαναείδατε μετά, μέχρι που περάσατε απέναντι και φύγατε με τους υπόλοιπους; 
ΜΑΝΤΑΣ:  Όχι. Δεν τους είδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από τους υπόλοιπους παρόντες κατηγορούμενους σε όλη τη διάρκεια του περιστατικού μέχρι που εσείς φεύγετε να πάτε στην πυλωτή, είδατε κάποιον από όλους;
ΜΑΝΤΑΣ: Όχι. Δεν αναγνωρίζω κάποιον.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ: Το όνομα του συγκροτήματος του Φύσσα, ποιο ήταν;
ΜΑΝΤΑΣ: Ε-13.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ: Αυτό σημαίνει κάτι;
ΜΑΝΤΑΣ: Απ’ όσο γνωρίζω, ναι.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ: Δηλαδή;
ΜΑΝΤΑΣ: Πρέπει να το πω;
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ: Πείτε μας τι ξέρετε.
ΜΑΝΤΑΣ: Είναι ο κωδικός για την Αμερική που έχουν οι αστυνομικοί για έγκλημα.
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: