Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Βήμα της Κυριακής: «Δεν πάει όπως θα θέλαμε η δίκη της Χρυσής Αυγής»



Εντύπωση προκαλεί το πρόσφατο (03/01) δημοσίευμα του κυριακάτικου Βήματος, όσον αφορά στην εξέλιξη της Δίκης της Χρυσής Αυγής. Η αναλυτική, ολοσέλιδη  περιγραφή της ακροαματικής διαδικασίας από την δημοσιογράφο της εν λόγω εφημερίδας, απέχει παρασάγγας από το γνωστά, εμετικά δημοσιεύματα στα οποία μας είχαν συνηθίσει τα παπαγαλάκια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όταν αναμασούσαν οποιαδήποτε συκοφαντία, κατηγορία, ύβρη και ψεύδος στόχευε κατά της Χρυσής Αυγής.

Δεδομένου μάλιστα του ότι η ως άνω εφημερίδα πρωτοστατούσε σε εκείνη την αλήστου μνήμης εκστρατεία λάσπης με τις γνωστές αναφορές σε αμνοερίφια, μουσεία-οπλοστάσια, μοναστήρια-γιάφκες και άλλα γραφικά, είναι αξιοσημείωτο, αν μη τι άλλο,  το διαφορετικό «ύφος» του  συγκεκριμένου δημοσιεύματος.
Η συντάκτης του δημοσιεύματος, αναγκάζεται να παραδεχθεί το   γεγονός ότι η ακροαματική διαδικασία έχει προσλάβει πλέον σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και οι πολιτικές αναφορές και οι πολιτικού περιεχομένου  αντιπαραθέσεις ,αναφορές και επιχειρηματολογία μεταξύ των διαδίκων πλέον υπερτερούν έναντι του «ποινικού χαρακτήρα» των όσων αποτελούν αντικείμενα εξέτασης από τους παράγοντες της δίκης. Παρά  το ότι η δημοσιογράφος προσπαθεί να αποδώσει την συγκεκριμένη διαπίστωση στο ότι αρκετοί εκ των κατηγορουμένων είναι βουλευτές πολιτικού κόμματος, εντούτοις η αληθινή εξήγηση είναι απλούστατη:

Η ακροαματική διαδικασία θα εστιάζει όλο και περισσότερο σε αντιδικίες πολιτικής φύσεως και μάλιστα με πρωτοβουλία της πολιτικής αγωγής, διότι ουδείς θα μπορέσει να αποδείξει τις αποδιδόμενες κατηγορίες εάν κρίνει τα πραγματικά περιστατικά της υπό κρίσιν υποθέσεως αυστηρά και μόνο  από νομική και ποινική σκοπιά, για τον απλούστατο λόγο ότι τα ποινικής φύσεως δεδομένα της δικογραφίας είναι ανεπαρκή για να  οδηγήσουν σε καταδίκες. Ουδείς εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, θα ασχολούνταν με το ποια είναι η γνώμη του οποιουδήποτε μάρτυρα για τον… Χίτλερ, εάν θα είχε την δυνατότητα να στοιχειοθετήσει από ποινικής σκοπιάς το εφεύρημα της «εγκληματικής οργάνωσης».

Πλέον η ακροαματική διαδικασία γυρίζει «μπούμερανγκ» εις βάρος των διωκτών της Χρυσής Αυγής. Διότι η αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων του ποινικού κώδικα και της ποινικής δικονομίας, πλέον δεν αφήνει κανένα περιθώριο παραποίησης της πραγματικότητας και κατασκευής ενόχων, όπως είχε συμβεί πολλάκις στην προδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και οι  συκοφάντες αναγκάζονται κάποιες φορές να «λειάνουν» τον λόγο τους, προσπαθώντας-μάταια- να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό εξευτελισμό τον οποίο θα υποστούν την στιγμή της αθώωσης.
http://diki-xa.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: