Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Στην Πάτρα τον Αύγουστο ο νούμερο ένα καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντελσλαμ

Ο  Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε περάσει τον Αύγουστο από την Ιταλία στην Πάτρα και από εκεί πίσω στην Ιταλία, συνοδευόμενος από ένα ακόμη άτομο, ωστόσο, η παρουσία του δεν σήμανε συναγερμό στις αρχές καθώς εκείνη την περίοδο δεν ήταν καταζητούμενος.
Ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε περάσει τον Αύγουστο από την Ιταλία στην Πάτρα και από εκεί πίσω στην Ιταλία, συνοδευόμενος από ένα ακόμη άτομο, ωστόσο, η παρουσία του δεν σήμανε συναγερμό στις αρχές καθώς εκείνη την περίοδο δεν ήταν καταζητούμενος, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις έρευνες. Εισαγγελείς από το Μπάρι  διεξάγουν έρευνα σχετικά με ύποπτους ισλαμιστές αντάρτες που πέρασαν από το συγκεκριμένο λιμάνι σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου στο δρόμο τους για την Ελλάδα.
Μάλιστα όπως δήλωσε σχετική πηγή η συγκεκριμένη έρευνα δεν σχετίζεται άμεσα με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι οι αντάρτες κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων ταξιδεύουν μέσω της Ιταλίας με προορισμό τη Συρία.
Οι περιπτώσεις αυτές αποδεικνύουν τις δυσκολίες αστυνόμευσης και συλλογής πληροφοριών στην Ε.Ε. των 28 αφού οι μυστικές υπηρεσίες κάθε χώρας λειτουργούν ανεξάρτητα και έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.
Ο Αμπντεσλάμ έχει βελγική υπηκοότητα και συνεπώς θα μπορούσε να ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που βρίσκονται εντός Σένγκεν, καθώς δεν υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα.
Ο Αμπντεσλάμ, που καταζητείται από τις 13 Νοεμβρίου, οπότε και έγιναν οι επιθέσεις στο Παρίσι, επιβιβάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε πλοίο στο λιμάνι του Μπάρι την 1η Αυγούστου με προορισμό την Πάτρα. Μάλιστα επέστρεψε από την Πάτρα στο Μπάρι με πλοίο στις 5 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση δεν έχουν γίνει γνωστές ωστόσο τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο επιβεβαίωσε ότι ο Αμπντεσλάμ είχε περάσει από την Ιταλία.
«Το θέμα είναι ότι πρόκειται για πολίτες με ευρωπαϊκά διαβατήρια και δεν καταζητούνταν από την αστυνομία», είπε ο Αλφάνο.
Ο 26χρονος Γάλλος που κατοικεί στο Βέλγιο, είχε τουλάχιστον επιμελητειακό ρόλο στις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο αδελφός του Μπραχίμ ανατινάχτηκε μέσα σε εστιατόριο στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.
«Υπ΄αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός» για τον βελγικό Τύπο, ο Αμπντεσλάμ φέρεται να εισήλθε στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με δύο άνδρες που λένε ότι τον βοήθησαν.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Μοχάμεντ, σε συνέντευξη χθες στην τηλεόραση, τον κάλεσε να παραδοθεί.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο είχαν ζητήσει από την Αθήνα αξιωματούχοι των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς από την έρευνά τους προέκυψαν ενδείξεις ότι βρέθηκε στην Ελλάδα λίγες εβδομάδες πριν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. Κατά πληροφορίες, από την έρευνα των αστυνομικών αρχών προκύπτει ότι ο ύποπτος πέρασε το περασμένο καλοκαίρι οδικώς από την Ελλάδα, συνοδευόμενος από ένα ακόμα άτομο και κατευθύνθηκε προς την Κεντρική Ευρώπη από διεθνές λιμάνι της χώρας».
«Υποπτη» ζώνη βρέθηκε στο Παρίσι
Μια «ζώνη που θα μπορούσε να είναι μια ζώνη με εκρηκτικές ύλες» βρέθηκε σήμερα στο Μοντρούζ, στα νότια περίχωρα του Παρισιού, δέκα ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους στη γαλλική πρωτεύουσα, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενα συγκλίνουσες πηγές. «Μοιάζει με μια ζώνη με εκρηκτικές ύλες» επισήμανε μια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς που προσέθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Το αντικείμενο εντοπίστηκε «αργά το απόγευμα σε ένα κάδο απορριμμάτων» ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: