Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Το «όχι» ποντιακού συλλόγου στην προσφώνηση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» σε φεστιβάλ της Σερβίας

120815-pontioi
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αποστολή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Νέα Κοτύωρα» σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Μπουγιάνοβατς και τη Λεβοσόγια της Σερβίας στις 12 και 13 Ιουλίου. Ωστόσο ένα περιστατικό που αναστάτωσε τόσο τα μέλη του συλλόγου όσο και τον πρόεδρό τους Θεόδωρο Αμανατίδη, λίγο έλειψε να τινάξει τη συμμετοχή της ποντιακής ομάδας στον αέρα.
Η αποστολή ξεκίνησε από Ελλάδα το πρωί της 11ης Ιουλίου μαζί με το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Μαγνησίας «Ο Ηρόδοτος», που έλαβε και αυτός μέρος στο φεστιβάλ. Τα μέλη των συλλόγων σαν μια όμορφη παρέα απόλαυσαν τη διαδρομή κάνοντας πολλές στάσεις για ξεκούραση και τουρισμό.
Η επόμενη ημέρα ανήκε αποκλειστικά στην καλύτερη προετοιμασία για το φεστιβάλ, και όπως φάνηκε τα μέλη του ποντιακού συλλόγου κέρδισαν τις εντυπώσεις των παρευρισκομένων αφού εισέπραξαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών.
Ένα περιστατικό όμως αναστάτωσε την ποντιακή αποστολή. Στο φεστιβάλ είχε προσκληθεί να λάβει μέρος μια αποστολή από τα Σκόπια, η οποία επέμενε να προσφωνηθεί ως αποστολή από τη Μακεδονία. Τότε ο πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου απείλησε τους διοργανωτές πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο η χορευτική του ομάδα δεν θα λάμβανε μέρος στο φεστιβάλ. Ύστερα από μεγάλη επιμονή του Θ. Αμανατίδη, το χορευτικό συγκρότημα προσφωνήθηκε σαν Σκόπια και το θέμα έληξε.
Με ενέργειες του Θ. Αμανατίδη αποτράπηκε η προσφώνηση της αποστολής από τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Ο ποντιακός σύλλογος απείλησε πως δεν θα λάμβανε μέρος στη διοργάνωση.
Την ίδια επιτυχία, σύμφωνα πάντα με το pontos-news.gr, συγκέντρωσε και η δεύτερη συμμετοχή του συλλόγου στην εκδήλωση που έγινε στη Λεβοσόγια της Σερβίας. Το αποτέλεσμα όπως ήταν φυσικό απογείωσε και τις δυο ημέρες η ζωντανή ποντιακή μουσική από καλλιτέχνες του συλλόγου που ταξίδεψαν αποκλειστικά για το φεστιβάλ.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να χαλαρώσουν σε διάφορα μέρη της Σερβίας.
http://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: