Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Σοκ για τους συνταξιούχους - Μείωση των συντάξεων, αύξηση εισφορών και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

Σοκ για τους συνταξιούχους - Μείωση των συντάξεων, αύξηση εισφορών και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ
Μέτρα - σοκ σε τρεις χρονικές περιόδους που επηρεάζουν το σύνολο των ασφαλισμένων και των ήδη συνταξιούχων περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για το ασφαλιστικό σύστημα.
Σύμμφωνα με το Βήμα, ήδη το «πρώτο κύμα» των μέτρων ψηφίστηκε (περικοπές στη βασική σύνταξη, αύξηση εισφορών) και ακολουθεί το «δεύτερο κύμα» στις 22 Ιουλίου, με τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το αυξημένο πέναλτι για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Το «τρίτο κύμα» έρχεται τον Οκτώβριο και θα έχει σχέση με περαιτέρω ενοποιήσεις Ταμείων ως το 2017, αύξηση των εισφορών υπέρ ΟΓΑ - ΟΑΕΕ και κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων για ειδικά Ταμεία (δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μηχανικοί κ.λπ.).
Στο πρώτο πακέτο των μέτρων που ήδη είναι νόμος του κράτους, δύο είναι αυτά που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς ανατρέπουν την υφιστάμενη κατάσταση.
1. Το πρώτο αφορά τη βασική σύνταξη, ύψους 360 ευρώ, που καθιερώθηκε με τον νόμο Λοβέρδου -  Κουτρουμάνη. Η σύνταξη αυτή αντιστοιχεί στο τμήμα που εγγυάται ο προϋπολογισμός και θα χορηγείται πλέον μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, ανεξαρτήτως του πότε θα λαμβάνει τη σύνταξή του ο συνταξιούχους. Οσοι συνταξιούχοι αποχωρήσουν μετά την 1η Ιουλίου 2015 θα λαμβάνουν μόνο το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει (αναλογική σύνταξη) και το τμήμα της βασικής σύνταξης θα δίδεται μετά το 67ο έτος. Η ρύθμιση πλήττει κυρίως τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας.
2. Το δεύτερο μέτρο το οποίο προστέθηκε την τελευταία στιγμή στον νόμο αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης όσων υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.2015, αλλά είχαν θεμελιώσει δικαίωμα από το 2014 και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν οποιαδήποτε στιγμή, και η σύνταξή τους να υπολογιστεί με το προηγούμενο καθεστώς. Με βάση τον νόμο 3863/2010, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επηρεάζονται από το νέο καθεστώς. Με τη νέα διάταξη και αυτοί θα ενταχθούν στον νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή το τμήμα της ασφάλισης ως τις 31.12.2010 θα υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα και το τμήμα από 1.1.2011 και μετά με το νέο σύστημα. Οι μειώσεις δεν είναι μεγάλες, ωστόσο η ρύθμιση αφορά 120.000-150.000 ασφαλισμένους.
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: