Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ... ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ BILD: ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 51 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ESM - METΡΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ


- «Η συμφωνία για την Ελλάδα θα είναι για τρία χρόνια. Θα δοθούν 51 δισ. ευρώ», γράφει η Bild
- Το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα προς την Ελλάδα, παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα
- Η Ελλάδα υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας


Το πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών το οποίο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα αν τελικά υπάρξει συμφωνία, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές στην γαλλική κυβέρνηση και σύμφωνα με αυτές, τα χρήματα από τον ESM στον οποίο κατέθεσε αίτημα η Ελλάδα σήμερα για νεο πρόγραμμα είναι έτοιμα και φτάνουν τα 51 δισ. Αν το πρόγραμμα διαρκέσει περισσότερο τότε το ποσό θα αυξηθεί.

Και η Wall Street Journal δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αιτήθηκε επισήμως τριετή διάσωση από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Η επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον γενικό διευθυντή του ESM ΚΛάους Ρέγκλινγκ, κάνει λόγο για τριετές πρόγραμμα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζει μεταρρυθμιστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Στην επιστολή, η Ελλάδα αναφέρει ότι "θα τιμήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και εγκαίρως", αφήνοντας να εννοηθεί πως ελπίζει να καλύψει την πληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αναφέρει ότι τα δάνεια διάσωσης θα χρησιμοποιούνταν για να "καλύψουν τις υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας και να διασφαλίσουν την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Επίσης, η Ελλάδα σχεδιάζει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά μετά από την τριετή διάσωση που αιτήθηκε σήμερα, αναφέρει το έγγραφο.

Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, σεβόμενη τους κανόνες και τις ρυθμίσεις.

Τέλος, η επιστολή κάνει επίσης αίτημα για την ελάφρυνση του χρέους, αν και με πολύ πιο ήπιο τόνο σε σχέση με προηγούμενα αιτήματα. "Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία να διερευνήσει πιθανά μέτρα που θα λάβει έτσι ώστε το χρέος του επισήμου τομέα να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα", αναφέρει η επιστολή.

Να σημειωθεί ότι τελικά σήμερα δεν θα γίνει Eurogroup αλλά τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.


Τι είναι ο ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ESM) είναι ένας μηχανισμός των κρατλων μελών της ευρωζώνης.
Το βασικό εργαλείο του ESM είναι πιστώσεις και εγγυήσεις για πιστώσεις που θα δίνονται σε υπερχρεωμένα κράτη - μέλη, με επιδοτούμενο επιτόκιο, από τα στιβαρότερα κράτη - μέλη. Στη συμφωνία για τον ESM αναγράφεται ότι κάθε κράτος - μέλος που προσφεύγει στο μηχανισμό είναι υποχρεωμένο αφενός να υλοποιεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής, αφετέρου να αναλύσει το αν το χρέος του είναι διαχειρίσιμο.
http://www.stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: