Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης και Βαλαβάνη επικυρώνουν το Μνημόνιο στα νησιά - Διγλωσσία και... δημιουργική ασάφεια για τον ΦΠΑ

Βαρουφάκης και Βαλαβάνη επικυρώνουν το Μνημόνιο στα νησιά - Διγλωσσία και... δημιουργική ασάφεια για τον ΦΠΑ
Νέα περίπτωση διγλωσσίας στην κυβέρνηση αποτελούν οι δηλώσεις σε διαφορετικό μήκος κύματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Βαλαβάνη. Την ώρα που ο πρώτος διατράνωνε στην Βουλή ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ποτέ αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, η δεύτερη τον «άδειαζε», επιμένοντας στην αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Για την ακρίβεια, ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι πιέσεις, το ξέρετε, είναι ασφυκτικές. Είναι ιδεολογήματα αυτά. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση. Ότι έχουμε προβλήματα στον ΦΠΑ στα νησιά έχουμε. Να σας πω ένα στοιχείο που νομίζω είναι λόγος να ντρεπόμαστε όλοι μας. Πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε ο τουρισμός στη Μύκονο. Και ξέρετε ότι τα έσοδα του ΦΠΑ μειώθηκαν;».
Κινούμενη σε άλλο μήκος κύματος η Βαλαβάνη, μην έχοντας προφανώς υπ’ όψιν της τα λεγόμενα του Βαρουφάκη, έλεγε τα ακριβώς αντίθετα: «Είναι απολύτως βάσιμο να καταργηθεί η έκπτωση στη Μύκονο και τη Σαντορίνη». Πέρα από την σαφή διάσταση απόψεων που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο φανερώνει το «αλαλούμ» που επικρατεί σε ευρύτερο πεδίο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μπορεί να σταθεί κανείς και στην «προσωπική δέσμευση» του Βαρουφάκη για την μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Μήπως ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών ανοίγει μόνος του την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση και γι’ αυτό προετοιμάζει μια «ηρωική αποχώρηση»; Όπως και να έχει, η ασυνεννοησία ανάμεσα στα στελέχη της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερα πόστα, αν κρίνουμε και από την περίπτωση του Πανούση.
Γιώργος Μάστορας
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: