Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Εισέβαλλαν οι Τούρκοι στην Κυπριακή ΑΟΖ... αναμένονται εξελίξεις!

barbaros3
Η Τουρκία έκανε πράξη την απειλή της. Στις 6.30 το πρωί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός συνοδευόμενο από άλλα δύο υποστηρικτικά πλοία εισήλθε στη βόρεια περιοχή, που παρανόμως έχει δεσμευσθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Μπαρμπαρός, εισήλθε εντός της θαλάσσιας περιοχής που παράνομα έχει δεσμεύσει με την οδηγία Navtex, η οποία βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όχι όμως στα οικόπεδα 2 και 3.
ΥΠΑΜ: "Είμαστε υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις"
Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης, ο οποίος καταδίκασε την τουρκική ενέργεια, η οποία, όπως είπε, είναι κατάφορα προκλητική και παράνομη, παραβιάζει το δικαιο της θάλασσας, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ανεξάρτητα από τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο κ. Φωκαίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει απρόσκοπτα στον ενεργειακό της σχεδιασμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη, είπε, να κλιμακώσει πλέον τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με τα εναλλακτικά σενάρια, που έχουν εκπονηθεί .
Η υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών ήταν ένα από τα σενάρια που μελετούσαμε, ήταν κάτι το αναμενόμενο, και δεν μας αιφνιδιάζει, είπε, ότι η Τουρκία εκανε πράξη την απειλή της.
Ο Υπουργός Άμυνας υπέδειξε ότι αυτή την ώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία, συναίνεση, σύνεση και ορθοφροσύνη και να μην παρασυρθούμε σε λάθη, είτε μέσα από ενστικτώδεις αντιδράσεις. Η Τουρκία, δήλωσε, έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως ένας ατίθασος ταραξίας της περιοχής και θέλει να παρουσιάζεται ως περιφεριακός χωροφύλακας. Η προκλητική της στάση, ωστόσο, επεσήμανε ο Υπουργος Άμυνας δε στρέφεται μόνο εναντίον της Κύπρου, αλλά εναντίον και των γειτονικών χωρών, καθώς και του κοινού συμφέροντος και της προοπτικής για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου
Με την έκδοση της NAVTEX, η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου από σήμερα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου για δενέργεια
Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της δημοκρατίας ανάλογα με τις τουρκικές ενεργειες θα λαμβάνονται και τα δέοντα μέτρα.
Ανοικτά του Κάβο Γκρέκο το Μπαρμπαρός συνοδευόμενο απο δύο υποστηρικτικά πλοία
Ανοικτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaroς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν πριν από λίγο ανατολικά του Κάβο Γκρέκο και συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter και πλησιάζει την περιοχή των τεμαχίων 2 και 3.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η θέση του Barbaros στις 07.55
Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Τόσο το Barbaros όσο και τα πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται ακόμη εκτός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το σκάφος είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης.
Με την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους (Navtex), η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS.
Συνέρχεται τo Eθνικό Συμβούλιο
Ενώ η Άγκυρα υλοποίησε τις απειλές της για ενεργοποίηση της οδηγίας NAVTEX, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο. Κατά τη συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σώμα αναμένεται να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές του στο Μιλάνο με σημαντικούς ηγέτες της Ευρώπης και της Ασίας.
Δύο τα σχέδια της Τουρκίας...
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα προχωρήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μόνο εάν είναι σίγουρη ότι θα είναι σε θέση να απεμπλακεί από την κρίση. Εντούτοις, οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει σχέδιο τόσο για κλιμάκωση των προκλήσεων όσο και για απεμπλοκή από τις επιπτώσεις της κρίσης που δημιουργεί.

με πληροφορίες από το sigmalive 

Δεν υπάρχουν σχόλια: