Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Συμφωνία ειρήνης Κιέβου και αυτονομιστών - Αποστρατικοποιημένη ζώνη 30 χιλιομέτρων

symfwnia-eirhnhs-kieboy-kai-aytonomistwn-apostratikopoihmenh-zwnh-30-xiliometrwn
Έπειτα από επτάωρες διαπραγματεύσεις εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς και των φιλορώσων αυτονομιστών συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός και στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία.
«Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο» δήλωσε προς τους απεσταλμένους του Τύπου στο Κίεβο, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.
Η συμφωνία του Μινσκ, προβλέπει εννέα σημεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παύση της χρήσης των όπλων και η απόσυρση του βαρέως πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, είπε ο Κούτσμα.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές ενώ απαγορεύουν στα μαχητικά αεροσκάφη και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη ζώνη ασφαλείας που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, είπε ακόμη.
«Ολες οι ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι» δεν θα εισέρχονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αναφέρει το έγγραφο της συμφωνίας.
«Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη πλήρους ασφάλειας», δήλωσε ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι από την πλευρά των αυτονομιστών που εκπροσωπούν την αποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές δεν συζητήθηκε.
Απομένει να φανεί εάν θα διατηρηθεί η ηρεμία...


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/384436/symfwnia-eirhnhs-kieboy-kai-aytonomistwn-apostratikopoihmenh-zwnh-30-xiliometrwn#ixzz3DqFUW7jO

Δεν υπάρχουν σχόλια: