Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Σημαντική επιτυχία του Κουρδικού κόμματος HDP στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας!

kourdiko-komma-tourkia

Ο υποψήφιος των λαών ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς στις εκλογές για τον 12ο πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας, παρά τα κόλπα, τις αδυναμίες και τις πιέσεις πήρε ποσοστό 9,8%. Ο Ντεμιρτάς με την επιτυχία που είχε, πήρε το 6,1% του ποσοστού που είχε πάρει το HDP στις τοπικές εκλογές της 30ης Μαρτίου και το έφτασε σχεδόν στο 10%.
Περατώθηκαν οι εκλογές για την επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας που για πρώτη φορά εξελέγη έτσι. Περατώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες στους 81 νομούς, 923 επαρχίες αλλά και στο εξωτερικό. Στις εκλογές μετείχε το 74% και από αυτούς που ψήφισαν το 1,8% ήταν άκυρα. Σε σχέση με τις εκλογές της 30ης Μαρτίου η συμμετοχή ήταν ακόμη χαμηλότερη. 5 εκ. άτομα δεν ψήφισαν.
Με βάση τα αποτελέσματα που βγήκαν ο υποψήφιος των λαών ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς πήρε ένα ποσοστό στο 9% και 3.946.882 ψήφους.
Αυξήθηκαν οι ψήφοι του στις μητροπόλεις της Τουρκίας
Με βάση τα αποτελέσματα της 30/3 οι ψήφοι του υποψηφίου του HDP Ντεμιρτάς αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 6,1% των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών. Το HDP παράλληλα με την επιτυχία του στις κουρδικές πόλεις, εμφάνισε σοβαρή αύξηση και στην δύση. Το HDP πήρε 3 φορές περισσότερες ψήφους στην Άγκυρα, 2 φορές περισσότερες στην Κωνσταντινούπολη και 2,5 φορές περισσότερες στην Σμύρνη.
Ενώ στις 30/3 είχε πάρει ποσοστό 4,5 τώρα πήγε στο 9, στην Σμύρνη από το 3 πήγε στο 8 ενώ στην άγκυρα από το 0,7 πήγε στο 3,5%. Σύμφωνα με τα tourkikanea με βάση τα αποτελέσματα, ο Ντεμιρτάς πήρε πάνω από 1 εκ. ψήφους σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: