Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ: ΒΛΕΠΟΥΝ “ΧΑΟΣ” ΚΑΙ ΤΟΝ “ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ”

baltakos

Η υπόθεση Μπαλτάκου, κατακλύζει εδώ και μέρες τα διεθνή μέσα
Tageszeitung – Υπόθεση Μπαλτάκου: τι είναι πιο εξοργιστικό;
Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εν λόγω υπόθεση κάνει η εφημερίδα Tageszeitung.
Παρουσιάζοντας το χρονικό της υπόθεσης, η εφημερίδα διερωτάται: «Δύσκολο να πει κανείς τι είναι πιο εξοργιστικό: η θρασύτητα του Κασιδιάρη, ο οποίος μάλλον σκηνοθέτησε τη συνομιλία για την προετοιμασία της υπεράσπισής του ενώπιον δικαστηρίου;
Η πληροφορία του κυβερνητικού συνεργάτη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήθεν παρενέβη στη δικαιοσύνη; Το γεγονός ότι ένας έμπιστος του πρωθυπουργού διατηρούσε μυστικές επαφές με τους ακροδεξιούς;».
Στη συνέχεια η εφημερίδα επισημαίνει ότι «δεν ήταν τυχαίο ότι το κρυφό βίντεο δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Εκείνη την ώρα το κοινοβούλιο ψήφιζε επί της άρσης της ασυλίας πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής λόγω σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Προφανώς ο Κασιδιάρης έψαχνε τη φυγή προς τα εμπρός».
Mpaltakos7
The Guardian – «Αντιμέτωπος με την απειλή της παραίτησης ο Πρωθυπουργός εξαιτίας γκάφας στενού συνεργάτη του με τη Χρυσή Αυγή»
«Αντιμέτωπος με την απειλή της παραίτησης ο Πρωθυπουργός εξαιτίας γκάφας στενού συνεργάτη του με τη Χρυσή Αυγή» είναι ο τίτλος άρθρου της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, το οποίο αναφέρεται στη βιντεοσκοπημένη συνομιλία του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.
Σύμφωνα με το άρθρο ο Αντώνης Σαμαράς δίνει μάχη για να περιορίσει τη νέα πολιτική κρίση, η οποία προέκυψε με τον Μπαλτάκο να τον κατηγορεί ότι η δικαστική έρευνα για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έγινε για πολιτικά οφέλη του κυβερνώντος κόμματος. «Σε μια πυρετώδη προεκλογική ατμόσφαιρα ενόψει Ευρωεκλογών, το βίντεο Μπαλτάκου ενισχύει την αντίληψη των δεσμών μεταξύ της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής και κάποιων στελεχών του κυβερνώντος δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας», υποστηρίζει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.
The Financial Times – «Η ελληνική κυβέρνηση βυθίζεται στο χάος»
«Η ελληνική κυβέρνηση βυθίζεται στο χάος», γράφουν σε δημοσίευμά τους οι βρετανικοί The Financial Times, αναφερόμενοι στην ίδια υπόθεση.
«Ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των γεγονότων», υποστηρίζουν οι FT, οι οποίοι εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή πιθανόν να κοστίσει πολιτικά στη ΝΔ, η οποία θα χάσει ψήφους ενόψει των Ευρωεκλογών, μια και «αποκαλύπτονται οι σχέσεις του ακροδεξιού τομέα της ΝΔ που εκπροσωπείται από τον Μπαλτάκο με την Χρυσή Αυγή».
Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά πως το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από την Χρυσή Αυγή με αφορμή την άρση της ασυλίας ακόμη πέντε βουλευτών του κόμματος, μεταξύ αυτών και του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων δηλώνοντας μάλιστα ότι στην περίπτωση εκλογής του, θα ασκήσει τα καθήκοντά του και από το κελί.
baltakos_euronews
Το ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews επίσης εκτιμά ότι «οι πραγματικές πολιτικές συνέπειες θα φανούν στις εκλογές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το Ευρωκοινοβούλιο» ενώ το Associated Press εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα, ο οποίος ήδη είναι αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων, έρχεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
baltakos_bbc
Τέλος το BBC αναφέρει ότι η εν λόγω υπόθεση «πέρα από ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί και απόδειξη ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη», υπογραμμίζοντας ότι εάν καταρρεύσει το κατηγορητήριο κατά της Χρυσής Αυγής, τότε θα επέλθει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση.
Ο γερμανικός Τύπος
Εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle επικεντρώνεται στην έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί στην κυβερνητική συνοχή η υπόθεση Μπαλτάκου.
Ειδικότερα το περιοδικό Focus σχολιάζει ότι ο Τάκης Μπαλτάκος «συναλλάσσεται με νεοναζί» και δημοσιεύει αποσπάσματα της επίμαχης συνομιλίας, επισημαίνοντας ότι ανώτατοι κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν εμπλακεί σε ένα «σκάνδαλο» με τη Χρυσή Αυγή.
«Επισήμως η εισαγγελία είναι ανεξάρτητη και στην Ελλάδα. Όμως στη συνομιλία ο Μπαλτάκος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υπαγόρευσε στην εισαγγελία να προβεί σε ποινική δίωξη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής», γράφει το γερμανικό περιοδικό. Για τα ελληνικά το Focus παρατηρεί ότι «τα ομόλογα των χρεοκοπημένων Ελλήνων είναι πιο περιζήτητα από ποτέ».
Για «ελληνικές αποκαλύψεις» κάνει λόγο στον τίτλο σχετικού της δημοσιεύματος η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «στο προφανώς μυστικά καταγεγραμμένο βίντεο, ο Μπαλτάκος δεν εκφράζεται μόνο απαξιωτικά προς το πρόσωπο του Σαμαρά. Αφήνει ακόμη να εννοηθεί ότι θεωρεί πολιτικά υποκινούμενη την ποινική δίωξη των βουλευτών του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή και καταφέρεται ενάντια στην εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία ερευνά την υπόθεση».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως σημειώνεται «επιπλέον την μεθεπόμενη Παρασκευή (11 Απριλίου) αναμένεται (στην Ελλάδα) η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικά σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα».
baltakos_irish_times
Οι Irish Times αναρτούν το βίντεο Μπαλτακου στην ιστοσελίδα τους και αναφέρουν ότι:
“Όταν άκουσε τα νέα, ο γιός του κ. Μπαλτάκου, που υπηρετεί στο Λιμενικό, πήγε στο κοινοβούλιο, όπου η Χρυσή Αυγή ισχυρίστηκε ότι επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά σε τρεις βουλευτές της”
http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: