Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Γιάννης Μαυρής: (Public Issue): «Η Χρυσή Αυγή είναι ο βασικός εκλογικός αντίπαλος της ΝΔ. Η επιχείρηση εναντίον της απέτυχε»

Γιάννης Μαυρής: (Public Issue): «Η Χρυσή Αυγή είναι ο βασικός εκλογικός αντίπαλος της ΝΔ. Η επιχείρηση εναντίον της απέτυχε»
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του Γιάννη Μαυρή, προέδρου της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (γνωστή και ως εφημερίδα των φωτομοντάζ) την Δευτέρα. Η ανάλυση αυτή, η οποία αφορά την κύμανση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ , έχει τις απαραίτητες αναφορές της στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σε δύο σημεία. Το πρώτο σημείο έχει ως εξής:
«Επιχείρηση Χρυσή Αυγή»: «Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το γενικό πολιτικό κλίμα ήταν και πάλι βεβαρημένο, ενώ καταγράφηκαν τα πρώτα σημεία κόπωσης της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ισοδυναμία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων διατηρούνταν. Ο μεταξύ τους εκλογικός συσχετισμός παρέμεινε, ακόμη, αμφίρροπος. Η σημαντική μηνιαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και, παράλληλα, η μικρή υποχώρηση της εκλογικής επιρροή της Ν.Δ., είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί για πολλοστή φορά μέσα στο 2013, η σειρά κατάταξης των δυο κομμάτων. Το μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ (9/13) προέκυψε, διότι η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής, που παρατηρήθηκε από τον Ιούλιο, συντελέστηκε συντριπτικά εις βάρος της Ν.Δ. Τον Σεπτέμβριο, οι διαρροές ψηφοφόρων της προς τη Χ.Α. έφτασαν το πρωτοφανές ποσοστό 23% (σχεδόν 1 στους 4).  Επομένως, μπροστά στον θανάσιμο εκλογικό κίνδυνο, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή. Η επικοινωνιακή επιχείρηση για την αποδόμηση της και η ταυτόχρονη δικαστική της δίωξη που ακολούθησαν τον φόνο του Π. Φύσσα, κατάφεραν να ανακόψουν την επιταχυνόμενη εκλογική δυναμική της νεοναζιστικής οργάνωσης, η οποία στο μετεκλογικό 12μηνο είχε πετύχει να υπερδιπλασιάσει την κοινωνική επιρροή του Ιουνίου (13% στη μέτρηση Σεπτεμβρίου της Public Issue, μέγιστο ποσοστό περιόδου 2012-2013). Σε καμία περίπτωση όμως δεν πέτυχαν να την «καταστρέψουν» εκλογικά, όπως προσδοκούσε αφελώς το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Στιγμιαία», η εκλογική ζημιά που υπέστη η Χρυσή Αυγή φάνηκε σημαντική. Η Ν.Δ. ευνοήθηκε σίγουρα πολιτικά, αλλά μόνο ως ένα βαθμό εκλογικά. Ακόμη και τώρα, η εκλογική της απήχηση δεν κατάφερε να σπάσει το κρίσιμο «φράγμα» του 30%. Τον επόμενο μήνα (11/13) η Χρυσή Αυγή είχε επιστρέψει –ουσιαστικά- στα προ των συλλήψεων επίπεδα εκλογικής επιρροής, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή σταθερότητα. Ως συνέπεια του προηγούμενου, η εκλογική επιρροή της Ν.Δ. θα «βυθιστεί», σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση (-3,5%). Επομένως, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η νέα ανατροπή στη σειρά κατάταξης των δυο μεγαλύτερων κομμάτων προέκυψε περισσότερο λόγω της θεαματικής εκλογικής συρρίκνωσης της Ν.Δ. και λιγότερο λόγω της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ.»
Ο Μαυρής μιλάει ξεκάθαρα για πολλά πράγματα, τα οποία ξετυλίγουν το κουβάρι του σύγχρονου κυνηγιού μαγισσών που έγινε πρόσφατα. Όταν ένας στους τέσσερις σχεδόν ψηφοφόρους της ΝΔ εισρέει στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ- και αυτό το ρεύμα συνεχώς διογκώνεται- καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε τι εννοεί ο Μαυρής όταν στην συνέχεια λέει ότι «Επομένως, μπροστά στον “θανάσιμο” εκλογικό κίνδυνο, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή.» Για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, δηλαδή, η ΝΔ έστησε μια άθλια, ανήθικη και παράνομη σκευωρία εναντίον της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ για να διαφυλάξει τα στενά συντηρητικά κομματικά συμφέροντά της. Παρόλη, όμως, την λυσσαλέα προσπάθειά της ουσιαστικά η ΝΔ απέτυχε στον σκοπό εκλογικής αφυδάτωσης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, κάτι άλλωστε που παραδέχεται και ο Μαυρής όταν λέει ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει «επιστρέψει – ουσιαστικά- στα προ των συλλήψεων επίπεδα εκλογικής επιρροής, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή σταθερότητα». Λίγο πιο κάτω ο Μαυρής επανέρχεται στο ζήτημα της «σχέσης μεταξύ της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και της ΝΔ λέγοντας τα εξής:
«Η αποτυχία της επιχείρησης Χρυσή Αυγή δεν άφησε μόνο, ουσιαστικά άθικτο, τον βασικό εκλογικό αντίπαλο της Ν.Δ.. Ακύρωσε, επιπλέον, τον βασικό οργανωτικό βραχίονα της στρατηγικής της έντασης, για την αντιμετώπιση της Αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε και σε πολιτική χρεοκοπία τη «Θεωρία ων άκρων», πλήττοντας καίρια τον σχεδιασμό της κυβερνητικής προπαγάνδας. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η νέα κατασκευή του φόβου, λόγω τρομοκρατίας, μπορεί να υποκαταστήσει το ιδεολογικό κενό που δημιουργήθηκε.»
Σύμφωνα με τον Μαυρή «ο βασικός εκλογικός αντίπαλος της ΝΔ» είναι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, η οποία έμεινε ουσιαστικά άθικτη. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, και το «ζουμί» της όλης υπόθεσης. Ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι ουσιαστικά ο αληθινός αντίπαλος τόσο της ΝΔ όσο επομένως και της μνημονιακής κυβέρνησης και ότι παρά τους τόνους λάσπης εναντίον της, σε άγαστη συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα του ψευδεπίγραφου “συνταγματικού τόξου” και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ των “νταβατζήδων” της παραπληροφόρησης, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πολιτικά και εκλογικά έχει μείνει αλώβητη.
Γιώργος Μάστορας
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: