Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε το “πλυντήριο”: Κανείς δεν έφταιξε για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου!


Θυμόμαστε όλοι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999. Τότε, θυμίζουμε, χιλιάδες μικροεπενδυτές είχαν πιστέψει τις μπαρούφες που ακούγονταν από μέρος του τότε πολιτικού κόσμου, για να επενδύσουν στις φούσκες που φιλοξενούσε στους πίνακες του το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ένας από αυτούς που τότε έλεγε τέτοιες αερολογίες, που οδήγησαν στην απελπισία χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν και ο νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο αριστεροδεξιός Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Εντέχνως από εκεί την εποχή και μετά αποσιωπήθηκαν οι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και εν τέλει η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο με κατηγορούμενους χρηματιστές – εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Τελικά σήμερα η υπόθεση έλαβε και το τυπικό της τέλος, αφού πλέον επισήμως και με απόφαση δικαστηρίου κανείς δεν ευθύνεται για το πολύκροτο σκάνδαλο εκείνης της εποχής.
Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους 42 κατηγορούμενους, στους οποίους, το ξαναλέμε, δεν συμπεριελήφθη κανένα πολιτικό πρόσωπο του παρελθόντος ή του παρόντος. Κάπως έτσι κλείνει και επισήμως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, το οποίο είχε και ένα δικαστικό σκάνδαλο από πίσω του, αφού όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» στις 5 Φεβρουαρίου του 2006, «συνδέονται το παραδικαστικό κύκλωμα και σκάνδαλο Χρηματιστηρίου».
Θυμίζουμε ότι είχαν καταδικαστεί αμετακλήτως οι κατηγορούμενοι για το παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ τώρα αθώωσε τους κατηγορούμενους  χρηματιστές – εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Η τότε κατηγορούμενη για το παραδικαστικό Κ. Μπαρμπούλια είχε δηλώσει ότι «Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου για το Χρηματιστήριο, ανακάλυψα πέραν των κατηγορουμένων και άλλους κύκλους προσώπων και όταν επιστρέψω στην Ελλάδα, εάν δεν έχω δίκαιη δίκη, θα αναγκαστώ να μιλήσω για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και αυτό θα προκαλέσει ταραχή». Εν τέλει καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση, αλλά δεν μίλησε.
Κρίνοντας εκ των αποφάσεων των δικαστηρίων κρίθηκαν ένοχοι οι δικαστές γιατί κάλυψαν το σκάνδαλο, αλλά δεν κρίθηκαν ένοχοι οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί που το προκάλεσαν, οδηγώντας χιλιάδες Έλληνες στην απελπισία.
Και το εξόχως αστείο της όλης υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πρωθυπουργός των Ιμίων και του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πολιτική ζωή του τόπου, με ένα εγχείρημα Φρανκενστάιν, που θα φιλοξενεί στις τάξεις του ότι πιο σάπιο έχει να επιδείξει η πολιτική ζωή του τόπου. 
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: