Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Τουρκία στέλνει το "Barbaros" στην ΑΟΖ Κύπρου για έρευνες τριών εβδομάδων

Μετά την τρόικα και οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους από την
πολιτική κατάσταση, το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν στέλνοντας το σκάφος «Barbaros Hayreddin Pasa» για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σύντομα το νέο απόκτημα της Άγκυρας θα σταλεί στην ΑΟΖ της Κύπρου προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το μόνο που απομένει κατά τον κ. Γιλντίζ είναι η έγκριση της κίνησης του σκάφους που βρίσκεται στην περιοχή της Μερσίνας-Αλεξανδρέττας από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν. Όταν δώσει το «οκ» το «Barbaros Hayreddin Pasa» θα επιχειρήσει έρευνες για τρεις εβδομάδες.

Οι Τούρκοι μάλιστα εξαγγέλλουν έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου με απίστευτο θράσος, αφού ο υπουργός Ενέργειες ανέφερε πώς «ενδεχόμενη είσοδος του σκάφους στην Κυπριακή ΑΟΖ θα έχει τόσο τεχνική όσο και πολιτική διάσταση». Δεν δείχνουν να πτοούνται από αυτό. Το αντίθετο προκαλούν και εμφανίζονται έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου «ανάβοντας» νέα εστία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων συνδέονται άμεσα με τις κινήσεις που γίνονται στο Κυπριακό και επιχειρούν να εκβιάσουν καταστάσεις απειλώντας ευθέως όχι μόνο με έρευνες στις ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και με στρατιωτική εμπλοκή. Θέλουν να κλείσει όσο το συντομότερο το Κυπριακό, με ευνοϊκούς για εκείνους όρους, έτσι ώστε να προλάβουν εξελίξεις στην υπόθεση αξιοποίησης των υδρογονανθράκων από τη Λευκωσία.

Είναι προφανές πώς οι χειρισμοί Βενιζέλου και Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των συνομιλιών του ΟΗΕ, τους εξυπηρετεί, αφού και οι δύο δέχθηκαν τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων, κάτι που συνιστά τον προθάλαμο μιας τετραμερούς διάσκεψης. Κάτι που αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Άγκυρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πώς οι «τσαμπουκάδες» των Τούρκων και οι συζητήσεις για το Κυπριακό σε αμερικανικό μάλιστα έδαφος γίνονται λίγο πριν την έκθεση που θα καταδείξει την ποσότητα και την ποιότητα του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του «οικοπέδου 12».

Η Κύπρος αποδυναμωμένη από την «εισβολή» της τρόικας και η Ελλάδα ανίκανη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να επιδιώξει στρατηγικές συμμαχίες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνουν «γήπεδο» στην Τουρκία να παίζει με τον ΟΗΕ για ένα σχέδιο τύπου Ανάν στην επίλυση του Κυπριακού με φόντο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: