Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ammoxwstos-mhnyma
Η Άγκυρα επιχειρεί να φρενάρει τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο. Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews.com το μήνυμα που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την περασμένη Παρασκευή στην Άγκυρα, ήταν αρνητικό.
Αν και ο Τούρκος αξιωματούχος φάνηκε να μην κλείνει τελείως τη συζήτηση του θέματος αυτού, επί της ουσίας η επιχειρηματολογία που επιστράτευσε εξουδετερώνει κάθε ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα ή ακόμη και να συζητηθεί σε αυτή τη φάση πρόταση για την Αμμόχωστο.
Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα εντάσσει την Αμμόχωστο στο τελικό πακέτο της λύσης, στο κεφάλαιο εδαφικές αναπροσαρμογές, και δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση νωρίτερα.
Άλλωστε, όπως είχε διαμηνύσει η τουρκική κυβέρνηση και μέσω των Βρετανών, το θέμα της Αμμοχώστου «είναι πολύ μεγάλο βήμα για να γίνει τώρα». Ιδιαίτερα όταν τα ανταλλάγματα θεωρούνται μικρότερης πολιτικής αξίας (άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων).
Όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η κυπριακή αποστολή υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο έφυγε απογοητευμένη από την Άγκυρα καθώς ούτε στα ελλαδοτουρκικά ο Νταβούτογλου έδωσε θετικά δείγματα γραφής. Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών περιορίσθηκε στην επαναβεβαίωση πάγιων θέσεων και δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση επί της ουσίας.
Πάντως, από την πλευρά της Λευκωσίας δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση. Η πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο θα συνεχισθεί και η τουρκική πλευρά αναμένεται τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να παραλάβει την πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία προβλέπει άνοιγμα της κλειστής περιοχής της κατεχόμενης πόλης και επιστροφή των κατοίκων της με αντάλλαγμα τη συλλειτουργία του λιμανιού από Ε/κ-Τ/κ υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τους Τουρκοκυπρίους για ελεύθερο εμπόριο.
Η πρόταση της Λευκωσίας θα διαβιβασθεί στην Άγκυρα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως η Κυπριακή Κυβέρνηση ενθαρρύνεται και από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί βλέπουν θετικά την πρόταση αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως θα αποτελέσει μια καλή κίνηση, η οποία θα δημιουργήσει κινητικότητα στο Κυπριακό αλλά και δυναμική που θα σπρώξει τη διαδικασία που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.
http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: