Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ρόδος: Βιβλική καταστροφή, 50.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη μέσα σε 24 ώρες

ΚΑΝΑΝΤΕΡ
Στην Ελλάδα του Μνημονίου, της τρόικα και του ΔΝΤ, δεν υπάρχει καμμία μέριμνα για τις πυρκαγιές έτσι λοιπόν…
Μαίνεται ανεξέλεγκτη  η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Η φωτιά, δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, λόγω των πολλών εστιών και των συνεχών αναζωπυρώσεων. Μέσα σε δύο ώρες, “βοηθούντων”  και των πολύ ισχυρών ανέμων, αναπτύχθηκε σε ένα μέτωπο 8 χιλιομέτρων, μεταξύ των κοινοτήτων Προφύλιας, Βατίου, Αρνίθας και Ιστρίου, που σε οριμένες περιπτώσεις απειλήθηκαν σοβαρά. 
Ένα 24ωρο μετά, παρά την τιτάνια προσπάθεια κατάσβεσης από αέρος (6 καναντέρ και 3 ελικόπτερα) και από εδάφους (21 οχήματα, δασοκομάντος και κάτοικοι του νησιού), η πυρκαγιά εκτείνεται σε ένα μέτωπο 35 χιλιομέτρων και υπολογίζεται ότι έχει κάψει έκταση 50.000 στρεμμάτων, δηλαδή το μισό από την έκταση που κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 2008, η οποία έκαιγε για μια περίπου εβδομάδα. Μεγάλο μέρος της καμμένης έκτασης στις περιοχές Προφύλιας, Βατίου, Αρνίθας και Ιστρίου αφορούν σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και περιοχές που είχαν αναδασωθεί μετά τις πυρκαγιές του 1980. Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ζωικό κεφάλαιο. Τα παραπάνω συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι οι ζημία που έχει προκληθεί μόνο σε ένα 24ωρο ειναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με το 2008.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναδασωτέες περιοχές που ξανακάηκαν δεν είναι δυνατόν να αναδασωθούν εκ νέου και έχουν μετραπεί οριστικά – και κυριολεκτικά – σε κρανίου τόπο.
grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: