Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΣΕ 38 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ !! Μπαίνουν οι υπογραφές για το σταθμό LNG στην Κύπρο !!



Μπαίνουν σήμερα οι υπογραφές για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Υο Μνημόνιο Συναντίληψης θα υπογραφεί από την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με την αμερικάνικη εταιρεία Noble Energy και τις Ισραηλίτικες εταιρείες Delek και Avner, παρουσία των πρεσβευτών από ΗΠΑ και Ισραήλ στην Κύπρο.


Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του 2013 και σε αυτή θα περιλαμβάνονται οι εμπορικές, οικονομικές και νομικές πτυχές της δημιουργίας του τερματικού σταθμού που θα εντάξει τη Κύπρο στον παγκόσμιο εναργειακό χάρτη.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική, ενώ τη συσχέτισε και με την πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ισραηλινή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Noble Energy στην Κύπρο, John Tomich, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το Μνημόνιο Συναντίληψης και τόνισε πως σε 38 μήνες από την τελική επενδυτική απόφαση θα αρχίσει να παράγεται φυσικό αέριο από την ΑΟΖ της Κύπρου και σε 48 μήνες θα είναι έτοιμος ο τερματικός σταθμός.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ (Κρατική Εταιρεία Υδρογοναθράκων Κύπρου) Χ. Έλληνας, ανέφερε πως στα τεμάχια, όπου συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της Τotal και της ΕΝΙ αναμένεται να βρεθεί φυσικό αέριο εξαπλάσιο εκείνου του οικοπέδου 12 όπου γίνονται έρευνες από τη Noble. Οι ποσότητες αυτές, είπε, θα εντάξουν την Κύπρο στις 25 πιο παραγωγικές χώρες φυσικού αερίου στον κόσμο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: