Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Εξοπλιστικό άνοιγμα της Λιβύης στη Ρωσική Ομοσπονδία…


Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Russian Technologies (Rostech), Σεργκέι Τσεμέζοφ, ότι προσφάτως προσεγγίστηκε από Λίβυο εκπρόσωπο ο οποίος ζήτησε από τις ρωσικές αρχές το «ξεπάγωμα» συμβολαίων για εξοπλιστικά προγράμματα.
Η προσέγγιση φέρεται να έγινε κατά τη διάρκεια εγκαινίων γραμμής παραγωγής εκτοξευτών βομβίδων στην Ιορδανία, χωρίς ο Τσεμέζοφ να προβεί στη αποκάλυψη του ονόματος του ατόμου που τον προσέγγισε. Ο Λίβυος φέρεται να του ζήτησε να παραδώσει επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο για την επιθυμία τους να αγοράσουν κάποιο σύστημα και ότι σκοπεύουν να στείλουν αποστολή για να συζητήσουν το ζήτημα.
Η κρατική εταιρία Rosoboronexport που επιβλέπει τις εξαγωγές αμυντικού υλικού της Ρωσίας, έχει υπολογίσει τις απώλειες από την ακύρωση υπαρχόντων συμβολαίων, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, στο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόβλημα για την επανέναρξη είναι ότι η Ρωσία συμμετέχει στο εμπάργκο όπλων στη χώρα. Είναι ένα γερό «χαρτί» στα ρωσικά χέρια, αφού αν για παράδειγμα οι εξελίξεις στη Συρία δεν λάβουν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα, τότε τα αντίποινα μπορεί αν είναι πολυδιάστατα…
http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: