Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ναυτική βάση στη Μεσόγειο αναζητά η Ρωσία

Σύμφωνα με την ιρακινή εφημερίδα Azzaman, η Ρωσία ζήτησε από την Αίγυπτο και την Αλγερία άδεια οικοδόμησης ναυτικής βάσης στο έδαφός τους, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο το λιμάνι του Ταρτούς στην Συρία. Η ανατροπή του Άσαντ ως σενάριο είναι πολύ πιθανό με τη Ρωσία να αναζητά λύσεις. Σε αντάλλαγμα η Ρωσία προσέφερε δάνειο στην Αίγυπτο αξίας 2 δις δολαρίων ενώ υποσχέθηκε και επενδύσεις σε πολλούς τομείς.
Η Αίγυπτος αποτελεί γεωστρατηγικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή με τις ΗΠΑ και Ρωσία να επιθυμούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο σημείο της Μεσογείου την ώρα που το ΔΝΤ καιρό τώρα δεν εγκρίνει δάνειο ύψους 4,8 δις δολαρίων για την χώρα. Ο Γιούρι Ουσάκοβ, σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε στο Bloomberg ότι εκτός της Ρωσίας οι ΗΠΑ προσπαθούν να «κρατήσουν» κοντά τους την Αίγυπτο χρηματοδοτώντας την με 2 δις δολάρια ανά έτος.


GEOPOLITICS& DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/


Egyptian President Mohammed Morsi declared his government is seeking to make a 'real political pact' with Russia, and requested a $2-billion loan to increase its foreign currency reserves. Russia has asked Egypt and Algeria for permission to build a naval base in their territory. Is it possible that during a period of Muslim Brotherhood rule, secular Russia will find its way back into Egypt? It seems that as Egypt’s economic millstone grows, ideological differences are being pushed aside.
The full text is available for subscribers & registered users.
Click here to subscribe ($1 for the first 4 weeks)register (free access for 10 stories a month) or login


http://www.haaretz.com/news/world/russia-dreams-of-new-pyramid-scheme-in-egypt.premium-1.516606

geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: