Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μετά το Eurogroup: Ανακούφιση στην ΕΕ, οργή στην Μόσχα, αμηχανία σε Κύπρο και Ελλάδα


-Εν μέσω κρίσης στην Κύπρο οι αποφάσεις του Eurogroup ανακούφισαν τους ευρωπαίους εταίρους
-Η συμφωνία διασφαλίζει την επιβίωση της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος, διαμορφώνοντας παράλληλα και ένα εντελώς νέο πλαίσιο αντιμετώπισης οικονομικών-τραπεζικών κρίσεων εντός της Ε.Ε..
-Η Μόσχα εκδήλωσε ανοικτά πλέον, όσο και καθυστερημένα την οργή της
-Λευκωσία και Αθήνα, παρά τον σχετικά καλό μεταξύ τους συντονισμό των προηγούμενων ημέρων, φαίνονται να παρακολουθούν τις εξελίξεις ως θλιβεροί κομπάρσοι

Εν μέσω μιας ταχύτατα εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης στην Κύπρο οι αποφάσεις του Eurogroup ήρθαν να ανακουφίσουν τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι με τη επίτευξη της συμφωνίας διασφαλίζουν την επιβίωση της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος, διαμορφώνοντας παράλληλα και ένα εντελώς νέο πλαίσιο αντιμετώπισης οικονομικών-τραπεζικών κρίσεων εντός της Ε.Ε..

Σε όλους τους τόνους οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν την ανακούφισή τους για την επίτευξη συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup για την τραπεζική κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με σειρά προτεραιότητας οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ένωσαν τις φωνές τους από κοινού με την ηγεσία του πανταχού παρόντος ΔΝΤ της κας Λαγκάρντ και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την στο "παρά πέντε" διάσωση της Κύπρου...

Η Κύπρος την ίδια στιγμή μετράει "κέρδη" και ζημίες μετά από μια καταιγιστική εβδομάδα απανωτών οικονομικοπολιτικών εξελίξεων, και μιας ταχύτατης και βίαιης οικονομικής αναπροσαρμογής που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η παγκόσμια ιστορία.
Σίγουρα διασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας μας στο κοινό νόμισμα και την Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία. Η συμφωνία του Eurogroup όμως, εμμέσως, σταθεροποιεί και το ευρύτερο πολιτικό-διπλωματικό πλαίσιο στο οποίο κινείται ως κράτος-μέλος της ΕΕ η Κύπρος, κάτι που σαφέστατα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι το οποίο η Τουρκία τεχνηέντως στην κορύφωση της κρίσης χθες, αναμόχλευσε ως ζήτημα, απειλώντας την Κύπρο ότι δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους κοιτάσματα που δεν ανήκουν στην αποκλειστική ιδιοκτησία της!!!

Από την άλλη πλευρά όμως η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες υπέστη ένα κεραυνοβόλο (Blitzkrieg) οικονομικό πόλεμο, γερμανικής κατά πάσα πιθανότητα έμπνευσης που έθεσε σε σοβαρή δοκιμασία τόσο τις σχέσεις ΕΕ-Κύπρου, όσο και τις διμερείς Ρωσο-κυπριακές σχέσεις, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρότατο κλονισμό, αφού οι περισσότεροι μεγαλοκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών που θα υποστούν ένα βαρύτατο κούρεμα, είναι ρωσικής καταγωγής. Η Μόσχα με την στάση της είχε καταστήσει εξ΄αρχής σαφές, πως προκειμένου να βοηθήσει θα έπρεπε ουσιαστικά η Κύπρος να πάψει να λογίζεται ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και να μεταβληθεί εν μια νυκτί σε "Ρωσική Σατραπεία".

Ο οικονομικός, αλλά και ψυχολογικός αντίκτυπος στην κυπριακή κοινωνία δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθεί. Ήδη πολλοί πολίτες που έζησαν την τουρκική εισβολή του 1974, όχι μόνο προβαίνουν σε παραλληλισμούς με την σημερινή κατάσταση, αλλά την κρίνουν και ως κάτι χειρότερο, καθώς "τότε μιλούσαν τα όπλα, ενώ τώρα εδώ δεν μιλάει κανείς, παρά μόνο οι αριθμοί...".

Ωστόσο, ανακούφιση προκαλούν τα, μέχρι στιγμής, μη επιβεβαιωμένα δημοσιεύματα που θέλουν το κούρεμα να το υφύστανται μόνο οι 2 προβληματικές κυπριακές τράπεζες, Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου, με παράλληλη εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Στην περίπτωση που αύριο ανοίξουν κανονικά, όπως προβλεπόταν, οι τράπεζες, περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων και πλαφόν στις αναλήψεις θα επιβληθούν μόνο στις 2 εν λόγω τράπεζες. Στο σενάριο αυτό όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει και μελλοντική αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου λόγω των αυξημένων (δανεικών) βαρών που θα επωμιστεί από την Λαϊκή.

Με απροσδιόριστο λοιπόν το βάθος του κουρέματος ακόμα, φήμες το ανεβάζουν μέχρι και το 32%, προβληματισμός επικρατεί στην Κύπρο όσον αφορά την βιωσιμότητα των κοινωνικών ασφαλίσεων και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε μια χώρα με αυξητικές τάσεις στα ποσοστά ανεργίας.

Εν τω μεταξύ, οργή, κατόπιν εορτής, επικρατεί στη Μόσχα, με σκληρές δηλώσεις του Μεντβέντεφ όπως: “Η κλοπή συνεχίζεται στην Κύπρο”.
Η Ρωσία αντέδρασε λοιπόν με θυμό στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την ΕΕ, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους, κυρίως Ρώσους, καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Ρώσος πρωθυπουργός που παρέστη σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων δήλωσε φανερά ενοχλημένος: "Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται".

Αλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο Κρεμλίνο με τον Αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ να δηλώνει απερίφραστα πως η Μόσχα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προβεί σε οικονομικά αντίποινα κατά της ΕΕ, κατι όμως που πλέον σε τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει μια σοκαρισμένη Λευκωσία, όπως σε τίποτα δεν βοήθησε και η ετεροχρονισμένη σημερινή
"επίθεση" του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κατά της ΕΕ και της Γερμανίας, με αφορμή την Κύπρο και την επαίτειο της 25ης Μαρτίου.

Με όλα τα σενάρια να βρίσκονται πάνω σε ένα τραπέζι, το οποίο συνέχεια κινδυνεύει να σπάσει υπό το βάρος των εξελίξεων, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, μετά την Αμερικανικής επίνευσης "Συγγνώμη" του Νετανιάχου προς τον Ερντογάν για την ισραηλινή επέμβαση και τις απώλειες στο "Mavi Marmara". Το συγκεκριμένο γεγονός στάθηκε αφορμή να δημιουργηθεί μια τριγωνική συμμαχία και διπλωματική προσέγγιση μεταξύ Τελ Αβίβ, Λευκωσίας και Αθηνών με κύριο άξονα σύγκλισης τα κοινά συμφέροντα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Λευκωσία και Αθήνα, έχουν καταστεί πλέον παθητικοί δέκτες ενός οικονομικού και πολιτικοδιπλωματικού "bras de fer", που παίζεται στην Μεσόγειο, ανίκανες να διαχειριστούν την οποιαδήποτε κρίση προκύπτει.
Σ.Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: