Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η Γερμανία απαιτεί τον επαναπατρισμό του χρυσού, στην Ελλάδα ακόμα κοιμούνται...



Η Γερμανία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως κάτοχος αποθεμάτων χρυσού (σε κρατικό επίπεδο πάντα), ανακοίνωσε και επισήμως προ δύο ημερών την απαίτησή της να επαναπατρίσει τις μπάρες χρυσού που διαφυλάττει σε θησαυροφυλάκια κεντρικών τραπεζών εκτός της επικράτειάς της.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας η επονομαζόμενη Bundesbank, προχώρησε σε επίσημη συνέντευξη Τύπου όπου και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα μεταφοράς των αποθεμάτων χρυσού που βρίσκονται εκτός χώρας. Οι μεταφορές αυτές, θα γίνουν από τα αποθηκευμένα αποθέματά της στην Νέα Υόρκη και το γνωστό θησαυροφυλάκιο της Φέντεραλ Ρισέρβ εκεί, καθώς και από το Παρίσι και την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, επαναπατρίζοντάς τα πίσω στο οικείο κεντρικό θησαυροφυλάκιο στην Φρανκφούρτη. Μια τέτοια κίνηση σηματοδοτεί περίτρανα την απαρχή μιας νέας εποχής όπου η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των διαφόρων κεντρικών τραπεζών φαίνεται πως χαλαρώνει αισθητά. Παράλληλα, μια αμοιβαία καχυποψία μεταξύ τους για το αν μια τέτοια μεταφορά θα είναι εφικτή υπό κατάσταση «πανικού» στις αγορές βρίσκεται σε εμφανή πλέον άνοδο.
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα λοιπόν, η Bundesbank σκοπεύει να μεταφέρει 300 τόνους χρυσού από την Νέα Υόρκη και άλλους 374 τόνους από το Παρίσι στην Φρανκφούρτη. Ακολούθως, σας παραπέμπουμε στην ερώτηση του Συναγωνιστή, Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ήδη από πέρυσι είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό οικονομικών κ. Στουρνάρα αναφορικά με τα σημερινά Ελληνικά κρατικά αποθέματα χρυσού (καθώς και την πορεία αυτών από το 1974 και ένθεν), και την πολιτική της χώρας μας σχετικά με τον επαναπατρισμό τους. Σε αναμονή ακόμα της απάντησής σας κύριε υπουργέ!
Οικονομικός Παρατηρητής
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: