Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Επιβεβαιώνεται η τεράστια αξία των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων


Επιβεβαιώνεται η τεράστια αξία των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων
Ξεπερνούν τις προσδοκίες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη
To ερευνητικό πλοίο NORDIC EXPLORER της νορβηγικής εταιρείας PGS έφθασε στο λιμάνι της Πάτρας τον προηγούμενο μήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού σκάφους "υπόσχονται" ακριβώς αυτά που έλεγαν οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων.
Όπως αναφέρει το defencenet.gr, για το Ιόνιο πέλαγος οι σεισμικές καταγραφές είναι δισδιάστατες με πυκνότητα τα 10 χλμ., ενώ στη Κρήτη η πυκνότητα προβλέπεται να είναι της τάξης των 40 χλμ.
Οι πρώτες ενδείξεις απλά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των μη νόμιμων (χωρίς την άδεια του κράτους) ερευνών που έχουν γίνει στο παρελθόν από διάφορες εταιρείες τα δεδομένα των οποίων πουλιούνται "χρυσάφι" στην "μαύρη αγορά" των εταιρειών ενέργειας. Παράλληλα, η PGS διαψεύδει ότι διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια.
Συνολικά περί τα 8.500 χλμ πρόκειται να ερευνηθούν με τα οποία η εταιρεία και οι πρώτες έρευνες δείχνουν στο Ιόνιο πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα από τα ελάχιστα υπολογιζόμενα των 350 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Στην Κρήτη οι πρώτες καταγραφές στα δυτικά του νησιού δείχνουν ότι όσο πηγαίνει το σκάφος ανατολικότερα θα βρεθούν κολοσσιαία κοιτάσματα λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους.
Οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο το αργότερο. Από εκεί και πέρα από εμάς εξαρτάται: Ο πρώτος γύρος αδειοδοτήσεων για γεώτρηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 έστω το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η χώρα, απλά, δεν μπορεί να περιμένει...
Όμως για να γίνουν εκμεταλλεύσιμα όλα τα ελληνικά κοιτάσματα  απαιτείται να αρχίσουν οι προεργασίες, όπως η οριθέτηση και ανακήρυξη της ΑΟΖ, σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ τα πράγματα είναι σχετικά απλά αφού θεωρητικά μόνο η Αλβανία μπορεί να διεκδικήσει κάτι.. Η γεωπολιτική ευκαιρία με την έναρξη των διαδικασιών έρευνας και στην συνέχεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο είναι η πρώτη φάση για την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο και φυσικά είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ για τις οποίες η μνημονιακή συγκυβέρνηση επικαλείται την πολιτική αστάθεια σε Αίγυπτο, Λιβύη και τον κίνδυνο της Τουρκίας.
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: