Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Φύγαμε κι από το Αφγανιστάν - Αποχώρησε η ΕΛΔΑΦ από την Καμπούλ!!!


Αποχωρεί η ελληνική δύναμη από το Αφγανιστάν ή το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν και επαναπατρίζονται οι Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που υπηρετούσαν στην ασιατική χώρα. Ο επαναπατρισμός γίνεται λόγω των οικονομικών αδιεξόδων που υπάρχουν.

Η ελληνική στρατιωτική δύναμη μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν στις 17 Φεβρουαρίου του 2002, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε δέκα χρόνια, συνολικά 3.295 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί υπηρέτησαν στο τάγμα ειδικής σύνθεσης Αφγανιστάν, μέχρι σήμερα που η κυβέρνηση αποφάσισε την αναδίπλωση του συνόλου των δυνάμεων για λόγους οικονομίας αλλά και επειδή εκτιμήθηκε ότι εξέλιπε ο λόγος της παρουσίας της Ελλάδας στο Αφγανιστάν.

Μαζί με τα επαναπατρισθέντα στελέχη με τρεις ειδικές πτήσεις επέστρεψε στην Ελλάδα όλο το υλικό και τα μέσα (στρατιωτικά οχήματα και άλλα)που υπήρχαν στο Αφγανιστάν, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε σχέση με το 2010.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αφγανιστάν, τόσο η ΕΛΔΑΦ όσο και το ΤΕΣΑΦ, εκτέλεσαν έργα κατασκευής – ανακατασκευής και βελτίωσης των υποδομών στην πόλη της Καμπούλ, καθώς επίσης και του αεροδρομίου. Επιπρόσθετα, συμμετείχαν στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επισημαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η υποστήριξη που παρείχε το 299 ΚΙΧΝΕ (το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας αναπτύχθηκε στις 26 Ιουλίου 2005, στην Καμπούλ, και η ΕΛΔΑΦ μετονομάστηκε σε ΤΕΣΑΦ) από υγειονομικής πλευράς, τόσο στο προσωπικό του ΤΕΣΑΦ και της υπόλοιπης δύναμης της ISAF, όσο και σε Αφγανούς πολίτες.

Στη συγκρότηση των ΕΛΔΑΦ-ΤΕΣΑΦ, συμμετείχαν 33 αποστολές (3.295 στελέχη), με χρονική διάρκεια παραμονής από 3 έως 6 μήνες. Στο Αφγανιστάν παραμένουν μόνο 7 αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπαιδευτές των Αφγανών πιλότων για μεταγωγικά αεροσκάφη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: