Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Χρυσή Αυγή υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για άμεση κλήση ΓΑΠ!!



Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αντιτάχθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση κλήση του Γιώργου Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά την ψηφοφορία των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, κατά της συνέχισης των ερευνών από την επιτροπή Θεσμών τοποθετήθηκε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕ ενώ υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών».

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει απο τα έως τώρα ευρήματα της έρευνας και «να κληθούν όλα εκείνα τα πρόσωπα που είχαν γνώση, εμπλοκή η οποιαδήποτε άλλη σχέση με την λίστα. Δηλαδή, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, των πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, τον π. νομικό σύμβουλο του υπ. Οικονομικών Μπάνο, τον π. γ.γ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, τον π. διοικητή της ΕΥΠ Κων/νο Μπίκα, τον πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Κων/νο Χαλαστάνη και την τότε διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, κυρία Χρύσα Χατζή».

Αρνητικός στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον στην παρούσα φάση – τοποθετήθηκε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος της ΝΔ και υπενθύμισε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και απαιτούν την παρουσία όλων στην Ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνομαι το θέμα που υπάρχει και πως πρέπει να φτάσει στο τέλος. Δεν γίνεται να μην ακουστούν απόψεις ανθρώπων που μιλούσαν στην τηλεόραση και γνωρίζουν πράγματα. Όμως ποιος είναι ο ρόλος της επιτροπής; Εμείς κάναμε στο ακέραιο την δουλειά μας. Πλέον έχει επαλειφθεί η δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς και τα δικά μας ευρήματα τους έχουν βοηθήσει. Ας τους εμπιστευτούμε. Δεν είναι σωστό για την επιτροπή να κάνουμε παράλληλη έρευνα με την δικαιοσύνη. Αν συνεχίσουμε θα μετατραπούμε σε εξεταστική. Θεωρώ ότι μετά την ακρόαση του κ. Στουρνάρα να αποφασίσουμε αν θεσμικά θα αλλάξουμε τον ρόλο της επιτροπής ώστε να γίνει εξεταστική επιτροπή».

Ο κ. Βύρων Πολύδωρας πρότεινε μετά «το πέρας της ακρόασης του κ. Γιάννη Στουρνάρα να συντάξουμε έκθεση που δεν θα παράγει δικαστικό υλικό αλλά να ζητά από τους εισαγγελείς συνεχή ενημέρωση για την πορεία των ερευνών. Το ζήτημα είναι να ερευνηθούν η γνησιότητα της λίστας και αν τα ποσά είναι αφορολόγητα. Πως εμείς θα μπορούσαμε να τα ερευνήσουμε αυτά;» πρόσθεσε δε πως η ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συσταθεί εξεταστική ή όχι».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης επισήμανε ότι «όπως προκύπτει η λίστα, εφόσον είναι γνήσια, δεν περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα πλην του κ. Βουλγαράκη και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να συμπράξω σε μια πρακτική που ακυρώνει το κύρος της επιτροπής. Να την ευτελίσουν όσοι το θέλουν. Προτείνω να ακούσουμε τον κ. Σαχινίδη και τον κ. Γ. Στουρνάρα όπως έχουμε προγραμματίσει και να λήξει το θέμα εδώ». Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι συνέχεια θα μπορούσε να δοθεί μόνο με εξεταστική επιτροπή. Ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) επισήμανε πως έως την 12η Νοεμβρίου το κοινοβουλευτικό βάρος πέφτει στην Ολομέλεια και συμπλήρωσε μετά «θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε αν η επιτροπή μας θα μετατραπεί σε εξεταστική ή αν θα συσταθεί ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την υποθέση».

Ο κ. Γιάννης Δημαράς εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων συμφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο έπραξε και η «Χρυσή Αυγή» με τον εκπρόσωπό της Χρήστο Αρβανίτη να εξηγεί ότι «έχουν προκύψει ζητήματα για όσους είχαν στα χέρια τους την λίστα», σύμφωνα με πληροφόρηση του protothema.gr.

Ο κ. Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα διαλεύκανσης της υπόθεσης» και πως «ακόμα και αν κληθούν τα νέα πρόσωπα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή δεν θα αποκομίσει ξεκάθαρη άποψη. Δεν θα συναινέσουμε στον αποπροσανατολισμό του λαού».

Να σημειωθεί ότι η συνέχεια της συνεδρίασης δύνεται με την ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη ενώ την Πέμπτη στις 16.00 θα τοποθετηθεί για την λίστα Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: