Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ναι στις γιορτές ειρήνης, όχι στις στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι!!



Εμείς δεν θα σχολιάσουμε τίποτε... Τα σχόλια τα αφήνουμε σε εσάς...



"Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την ίδρυση τους έχουν ήδη ταχθεί κατά των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων.


Φέτος το όχι απέναντι στις παρελάσεις είναι πολλαπλό:
· όχι στις παρελάσεις που κατασπαταλάνε το δημόσιο χρήμα

· όχι στην προβολή μιλιταριστικών προτύπων που παραπέμπουν σε στρατιωτικά καθεστώτα και στην ωραιοποίηση της βίας, εξοικειώνοντας τους θεατές με φασιστικά ιδανικά που επικαλείται η ΧΑ

· όχι σε εκδηλώσεις χαιρετισμού πολιτικού προσωπικού που συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε καταστροφικό αδιέξοδο



Ο στρατιωτικός εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό, στο βαθμό πάντα που είναι αναγκαίος, δεν είναι προς επίδειξη και δεν προσφέρεται για να αποδώσει τιμές και χαιρετισμούς στις πολιτικές και πολιτειακές Αρχές της χώρας. Οι επιδείξεις τέτοιου τύπου προβάλουν ένα μιλιταριστικό πρότυπο που παραπέμπει σε στρατιωτικά καθεστώτα και στην ωραιοποίηση της βίας. Ιδιαίτερα στις ημέρες μας που ο φασισμός αναπτύσσεται ραγδαία μέσα από πολιτικά σχήματα, παρακρατικές ομάδες και την μιντιακή υποστήριξη, οι στρατιωτικές γιορτές αποτελούν ένα ακόμα όπλο στα χέρια των επίδοξων νεοναζί. Επιπλέον οι μαθητές -και όχι μόνο- έχουν αποδείξει ότι αρνούνται να χαιρετίσουν το πολιτικό και λοιπό θεσμικό προσωπικό που συνεχίζει αμέριμνα να οδηγεί τη χώρα στο καταστροφικό αδιέξοδο που έχει μπει. Αρνούνται να χαιρετίσουν την εκκλησία που αποφεύγει να φορολογηθεί και συνεχίζει να απαιτεί εξαιρέσεις από χαράτσια και άλλους καταστροφικούς για τις απλές οικογένειες φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς κεφαλικού τύπου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν μπορούν να αποτελούν ντεκόρ για να δέσει ένα κακόγουστο, ομοιόμορφο και αναντίστοιχο με την πραγματικότητα κιτς σκηνικό. Εκδηλώσεις σαν κι αυτές σχηματοποιούν και παραποιούν την Ιστορία και εξυπηρετούν απλά μόνο σκοπιμότητες και επιδιώξεις του παρόντος πολιτικού συστήματος. Για το λόγο αυτό οι παρελάσεις έχουν από χρόνια καταργηθεί στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και σ' όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Ειδικότερα για την 28η Οκτωβρίου, στη χώρα μας υφίσταται μια άλλη "πρωτοτυπία". Γιορτάζεται η εμπλοκή σ' έναν πόλεμο και όχι η λήξη του, όπως συμβαίνει σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι πόλεμοι μόνο στα χαρτιά έχουν νικητές. Παντού μετριούνται πληγές, απώλειες, τραύματα και συνέπειες, που απασχολούν τις κοινωνίες πολλές δεκαετίες μετά. Και ο κάθε επόμενος πόλεμος είναι αναπόφευκτα πιο καταστροφικός και οδυνηρός από τον προηγούμενο.

Ας μην ξεχνάμε επιπλέον, ότι την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το Μεταξικό "όχι", τη στιγμή που η ΧΑ επικαλείται το Μεταξικό καθεστώς για να καλύψει τους ναζιστικούς χαιρετισμούς της. Σαφώς σήμερα η γιορτή του "όχι" δίνει χώρο για ένα επικίνδυνο "ναι" στην προπαγάνδα της Χ.Α.

Το μεγαλύτερο δίδαγμα από την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι ότι κατάφεραν να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι, χώρες κατ' επανάληψη εμπόλεμες μεταξύ τους στο παρελθόν. Ανάμεσα τους και η χώρα μας, που με την διαιώνιση των παρελάσεων δεν φαίνεται να τιμά και να αντιλαμβάνεται αυτή την προοπτική. Πόσο μάλλον όταν σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης, δαπανώνται αλόγιστα μεγάλα ποσά για παράτες, που μόνο ως πολεμική "ωδή" αντηχούν. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που οι άστεγοι γεμίζουν τις πόλεις, οι παρελάσεις να κοστίζουν ακόμα και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ..

Η Ζωή Βροντίση δήλωσε: "Να σταματήσει επιτέλους άμεσα ο παραλογισμός των παρελάσεων. Λέμε όχι στις εκδηλώσεις μιλιταριστικού χαρακτήρα και φασιστικού εκθειασμού, όχι στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, όχι στον χαιρετισμό διεφθαρμένων πολιτικών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε γιορτές ειρήνης που θα προβάλλουν τον πολιτισμό της χώρας μας και θα ενισχύουν το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που όλοι αναζητάμε σήμερα".

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σχολίασε: "Οι μαθητές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για αλλότριες και πρόσκαιρες επιδιώξεις. Η Ιστορία δεν είναι εξιστόρηση πολεμικών συμβάντων, αλλά ανάλυση επιτευγμάτων, λαθών και παραλείψεων σε κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο. Οι παρελάσεις την παραποιούν και την απλουστεύουν"...."

stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: