Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ Η ΑΓΚΥΡΑ ΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ!!




Κλιμακώνοντας την πολιτική των προκλήσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία ενημέρωσε τις ηγεσίες μεγάλων διεθνών οργανισμών ότι για την περίοδο από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012 έχει αποφασίσει να μη συμμορφωθεί με όποια επίσημη απόφαση ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Τ ο τρέχον εξάμηνο, η Κύπρος ασκεί καθήκοντα προεδρεύουσας χώρας στο ευρωπαϊκό κλαμπ των «27».
Ηδη από τον Νοέμβριο του 2011 η τουρκική πολιτική ηγεσία είχε προειδοποιήσει ότι δεν συναινεί με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο, μια χώρα την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Η εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. είναι ένας από τους βασικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και η άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την κυπριακή προεδρία καταγγέλθηκε από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως μια μονομερής ενέργεια που προσβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές και τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αδιαφορώντας για τις πιθανές συνέπειες στην πορεία της ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η κυβέρνηση του κ. Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησε τις απειλές της.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα τις επιστολές με τις οποίες η Αγκυρα βάζει βέτο στην κυπριακή προεδρία της Ε.Ε. και επισημοποιεί την άρνησή της να ευθυγραμμιστεί με οποιαδήποτε επίσημη απόφαση ληφθεί από την Ενωση στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων για όλο το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Σε δύο ταυτόσημες επιστολές που εστάλησαν στις 26 Ιουνίου του 2012, μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της κυπριακής προεδρίας, από κορυφαίους Τούρκους διπλωμάτες προς την προηγούμενη δανική προεδρία της Ε.Ε., επισημοποιείται η απόφαση της Τουρκίας να μποϊκοτάρει την εξάμηνη προεδρία της Κύπρου.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω, υπό την ιδιότητά σας ως αντιπροσώπου της δανικής προεδρίας της Ε.Ε., ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν θα συμμορφωθεί με οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την Ε.Ε. στα fora του ΟΗΕ στη Βιέννη, όπως επίσης και σε κάθε άλλον διεθνή οργανισμό στη Βιέννη, για την περίοδο από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012», επισημαίνει ο πρεσβευτής κ. Τομούρ Μπαγιέρ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, σε επιστολή του προς τον τότε εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής προεδρίας Δανό πρεσβευτή κ. Τόρμπεν Μπρίλε.

«Θα ήμουν υποχρεωμένος αν θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να ενημερώσετε σχετικά τους συναδέλφους σας στην Ε.Ε.», γράφει ο κ. Μπαγιέρ στο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας. Σε άλλη επιστολή του πρεσβευτή κ. Τακάν Ιλντέμ, μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και πάλι προς τον κ. Μπρίλε, επικεφαλής της δανικής αντιπροσωπίας, ο Τούρκος διπλωμάτης κωδικοποιεί τις αποφάσεις της Αγκυρας:

«Επειτα από οδηγίες από την προϊστάμενη αρχή μου, έχω την τιμή να σας ενημερώσω για τα εξής:

Η Τουρκία δεν θα ευθυγραμμιστεί με καμία απόφαση της Ε.Ε. μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 31ης Δεκεμβρίου του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα λάβουμε υπόψη καμία προτροπή για συμμόρφωση.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία δεν θα συμμετέχει στις εβδομαδιαίες συσκέψεις μεταξύ της Ε.Ε. και των υποψήφιων χωρών κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου». Και η δεύτερη επιστολή της τουρκικής διπλωματίας εστάλη προς τη Δανία, προεδρεύουσα της Ε.Ε. μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε η σκυτάλη παρελήφθη από την Κύπρο.

Με τις επιστολές αυτές η τουρκική κυβέρνηση επισημοποιεί την απόφασή της να μην ευθυγραμμιστεί και να μην υιοθετήσει οποιαδήποτε επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη επιστολή έχει στείλει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Με τελεσιγραφικό τρόπο, ο κ. Νταβούτογλου διαμηνύει στην Ατλαντική Συμμαχία ότι μέχρι το τέλος του 2012 η Αγκυρα δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε συνεργασία ή προώθηση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ουσιαστικά, δηλαδή, με μονομερή απόφαση η Τουρκία παγώνει τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Ατλαντική Συμμαχία, λόγω της Κύπρου.



Επιπτώσεις στην πορεία ένταξης

«Ακόμη κι αν οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο, εμείς θα ξεκινήσουμε τις διαβουλεύσεις μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Εγκεμέν Μπαγίς. Το ιδιότυπο βέτο της Τουρκίας στην Κύπρο και τη συνολική προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας έχουν επισημάνει στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και του ΠΑΣΟΚ κυρία Μαριλένα Κοππά, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: