Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ...

Ο κίνδυνος για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα αναδεικνύεται το χρέος της Κύπρου στο εξωτερικό. Τη δέσμευσή του ότι εντός των επόμενων λίγων ημερών θα είναι έτοιμο να κατατεθεί το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Στις ράγες του τρένου, που οδηγεί στο Μηχανισμό Στήριξης, βρίσκεται η Κύπρος. Δύο μεγάλα δάνεια της χώρας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων, λήγουν το 2013.

Ο κίνδυνος για ένταξη στο Μηχανισμό είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός, αλλά σε μεγαλύτερο πρόβλημα αναδεικνύεται πλέον το χρέος της χώρας στο εξωτερικό.

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία τάξη. Ο Μηχανισμός Στήριξης, αποτελείται στην προκείμενη περίπτωση από δύο εργαλεία. Το μεν πρώτο, αφορά στη στήριξη των δημοσιονομικών των κρατών, το δε δεύτερο στη στήριξη τραπεζών. Αυτά τα δύο εργαλεία χρηματοδοτούνται από το EFSF, το οποίο είναι ένα ταμείο, ενισχυμένο με αρκετά δισεκατομμύρια για καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

Η Κύπρος πλέον είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων, εφόσον οι αγορές της έχουν κλείσει την πόρτα και δεν τη δανείζουν και εφόσον η εξασφάλιση δανείου από τρίτη χώρα είναι σχεδόν ακατόρθωτη, να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης. Άρα, ο κίνδυνος για ένταξη στο Μηχανισμό είναι πλέον ορατός και όχι τόσο για τις τράπεζες, αλλά για το δημόσιο χρέος.

Και βεβαίως, η ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης για δημοσιονομικούς λόγους, προϋποθέτει πρόγραμμα, το λεγόμενο Μνημόνιο με όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πολύ απλά, θα υποχρεωθεί πλέον η Κύπρος σε μέτρα, τα οποία θα αποφασιστούν από την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) και το περιθώριο διαπραγμάτευσης δεν θα είναι ανεξάντλητο.

Το θέμα συζητήθηκε το πρωί και στην Επιτροπή Οικονομικών και ζητήθηκε από το υπουργείο να υποβάλει κατάλογο των χρεογράφων, που λήγουν και τα ποσά που θα χρειαστεί η Κύπρος. sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: