Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στα χέρια Τούρκων η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ

Και έτσι όπως πάμε, έπονται χειρότερα...pic-0-norm
Αν αυτό είναι «βελτίωση του επενδυτικού κλίματος», να μας λείπει. Οι Τούρκοι απέκτησαν ποσοστό 99,9% της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου ΑΕ. Συγκεκριμένα, η τουρκική εταιρεία Kartonsan, η πέμπτη σε μέγεθος παραγωγός χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και θυγατρική της Pak Holdings, η οποία και χρηματοδότησε το deal, είναι ο νέος ιδιοκτήτης της πάλαι ποτέ ελληνικής εταιρείας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό ξηρής μαγιάς στην Τουρκία. Το αντίτιμο της πώλησης, δεν γνωστοποιήθηκε. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ιθύνοντες της εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί επένδυση ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, που είχε μεν προετοιμαστεί από την ελληνική ιδιοκτησία, αλλά δεν προχώρησε, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου ΑΕ, Κυριάκος Οικονόμου, υπογράμμισε πως οι συζητήσεις με την τουρκική εταιρεία ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και από τον Μάιο και μετά εντατικοποιήθηκαν, ενώ το Νοέμβριο υπογράφηκε προσύμφωνο για την εξαγορά. Ο ίδιος αιτιολόγησε την απόφαση για την πώληση, λέγοντας πως απορρέει από την επιθυμία του να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας, τα απέδωσε στην κατακόρυφη άνοδο της τιμής των καυσίμων και στις επισφάλειες από Έλληνες πελάτες, λόγω της κρίσης.
Η εταιρεία που περνά πλέον σε τουρκικά χέρια, ιδρύθηκε το 1964. Το 1981, πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και αποκτήθηκε το 1998 από τον κ. Οικονόμου, ο οποίος, επικεφαλής ομάδας επενδυτών, απέκτησε την εταιρεία, η οποία παράγει 100.000 τόνους χάρτου (χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) , εκ των οποίων το 55% εξάγεται. Ο τζίρος της ανήλθε το 2011 σε 52 εκατομμύρια ευρώ, αλλά εμφάνισε ζημίες, ενώ το 2010 είχε εμφανίσει κέρδη.
Η παραπάνω εξέλιξη, είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς ξεδιπλώνεται το «οθωμανικής» έμπνευσης σχέδιο για τον «εκτουρκισμό» της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία εξαρτήσεων, που θα δυσχεράνουν κατά πολύ τους χειρισμούς των εθνικών ελληνικών κυβερνήσεων στο μέλλον.
 http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10210:Στα-χέρια-Τούρκων-η-Μακεδονική-Εταιρεία-Χάρτου-ΑΕ&catid=96:oikonomia&Itemid=283

Δεν υπάρχουν σχόλια: