Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Καμία εμπιστοσύνη στον Λουκά Παπαδήμο της Trilateral

Η δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», αναδεικνύει την πτώση της δημοτικότητας μιας κυβέρνησης-παρωδίας και για άλλη μια φορά, τη μείωση της επιρροής του δικομματισμού.
Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει (18%), ενώ όλα στην Ιπποκράτους δείχνουν διάσπαση. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να μας χαιρετά και ο δικομματισμός. Όσον αφορά στο κόμμα που ακόμα διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή: «η δημοτικότητα Παπανδρέου έχει κατακρημνιστεί, σε βαθμό που να προεξοφλείται σοβαρό ηγετικό αδιέξοδο για το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί, ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ενιαίος πολιτικός οργανισμός, με δεδομένες τις σοβαρές πλέον ιδεολογικές αποκλίσεις στον ηγετικό του πυρήνα», λέει η VPRC.
Ο κόσμος πάντως, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τη ΝΔ (30,5%, μιάμιση μονάδα κάτω σε σχέση τη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου), αν και η διαφορά λόγω της ασταμάτητης κατρακύλας των «πρασίνων», έχει ανέλθει στις 12,5 μονάδες. Αυτοδυναμία; Ούτε για αστείο. Είναι φανερό, όπως επισημαίνει η εταιρεία, ότι λόγω της συμμετοχής των «γαλάζιων» στην κυβέρνηση Παπαδήμου, «ανακόπηκε η ανοδική, δημοσκοπικά τουλάχιστον, πορεία της ΝΔ, απομακρύνοντας και πάλι το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας της». Και η εταιρεία επισημαίνει πως «αν η ΝΔ δεν εισέλθει στην τυπική προεκλογική περίοδο με ένα ποσοστό της τάξης του 33-34%, θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας. Σήμερα, το κόμμα αυτό είναι εγκλωβισμένο στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στις αδυναμίες της, αφήνοντας ακάλυπτο ένα μεγάλο τμήμα της ‘αντιμνημονιακής' πολιτικής της βάσης».
Το άθροισμα του δικομματισμού ανέρχεται στο 48%. Οι πολίτες πάντως, ζητούν εκλογές. 40% των πολιτών δεν εμπιστεύεται ΚΑΘΟΛΟΥ την τρικομματική κυβέρνηση, το 25% λίγο, ενώ το 78% λέει ότι στραβά αρμενίζει, έναντι του 10% που πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 91% των πολιτών αισθάνονται μη σίγουροι για το μέλλον τους, έναντι μόλις του 7% που αισθάνονται σίγουροι. Όπως λέει η ίδια η VPRC για την κυβέρνηση Παπαδήμου, η τάση είναι να βρεθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της κυβέρνησης Παπανδρέου, δηλαδή κάτω από το όριο του 12-15%.
Το 43% των ερωτηθέντων ζητά εκλογές, αφού τάσσεται κατά της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης (την οποία εμπιστεύεται μόλις το 26%, έναντι του 65% που δεν την εμπιστεύεται), ενώ το 40% θέλει να συνεχίσει και μετά το Φεβρουάριο. Εμπιστοσύνη στα κόμματα δεν υπάρχει, καθώς στην καλύτερη πολιτική στάση στη χώρα προηγείται ο «κανένας» με 57,8%. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό των πολιτών, οι οποίοι που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν σίγουρα στην κάλπη στις επερχόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν, φτάνει το 55% και θεωρείται υψηλό (ενώ το 14% δηλώνει ότι «μάλλον» θα πάει, σύνολο 69%). Η δε μείωση του δικομματισμού, όπως επισημαίνει η εταιρεία, ‘δείχνει' μέχρι σήμερα προς σχεδόν σίγουρη επτακομματική Βουλή.
Οι ψηφοφόροι που προτίμησαν το ΠΑΣΟΚ του «λεφτά υπάρχουν» το 2009, μετακομίζουν κυρίως προς τη φιλοΠΑΣΟΚική Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη που εκτοξεύεται στο 8,5%. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της δημοσκόπησης, είναι ή άθροιση του 24%, που συγκεντρώνουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (13% και 11% αντίστοιχα). Το ΛΑΟΣ, συγκεντρώνει 7%, οι Οικολόγοι 3%, το Άρμα Πολιτών 2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, η ΧΑ 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 0,5%.
Στην προτίμηση των πολιτικών προσώπων προηγείται ο Γιάννης Δημαράς με 51%, και ο Φώτης Κουβέλης με 48%, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ντόρα Μπακογιάννη με 20% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 13%.
http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10109:Καμία-εμπιστοσύνη-στον-Λουκά-Παπαδήμο-της-Trilateral&catid=89:2008-10-10-10-48-18&Itemid=281

Δεν υπάρχουν σχόλια: