Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΛΥΣΣΑΞΑΝ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ... ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΤΙ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ...

Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου φαίνεται να υπάρχουν στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό επιβεβαιώνεται από ειδικούς επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και είναι γνώστες του αντικειμένου.

Ο πλούτος που μπορεί να αντληθεί, μόνο από το οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ξεπερνά τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά ο δρ Μιχάλης Οικονομίδης, καθηγητής του Cullen College of Engineering στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χιούστον.
Ο κ. Οικονομίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη» εκτιμά ότι από την διάχυση αυτών των χρημάτων στην κυπριακή κοινωνία θα διπλασιαστεί και αργότερα θα τετραπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κυπρίων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στο οικόπεδο 12 υπάρχει και πετρέλαιο, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι οποίες όπως σημείωσε δεν διαφέρουν από αυτές της Noble, αγγίζει τα 3,7 δισ. βαρέλια.

«Αυτό το πετρέλαιο αξίζει πιο πολλά από το φυσικό αέριο και εκπλήσσομαι που κανείς δεν το αναφέρει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Σε ότι αφορά στη γεωπολιτική ανάλυση, ο κ. Οικονομίδης θεωρεί ότι η Κύπρος δεν πρέπει να εξαρτηθεί από την Ρωσία, την οποία θεωρεί ως «τον δούρειο ίππο κατά των Κυπριακών συμφερόντων».

Κρούει τέλος τον κώδωνα του κινδύνου και κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρότητας στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου από την πολιτική ηγεσία.

 Εντός των ημερών αναμένεται η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας NOBLE για την ποσότητα και την ποιότητα του φυσικού αερίου του οικοπέδου 12. (koukouvagia)

Δεν υπάρχουν σχόλια: