Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μπουτάρης: Οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι αδέλφια

 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης επισκέφτηκε την Σμύρνη, με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο πόλεων, αλλά και την προσέλκυση τουριστών. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο Μπουτάρης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σμύρνης Aziz Kocaoğlu. Οι δυο δήμαρχοι αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες για αδελφοποίηση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη .

Ο Μπουτάρης δήλωσε ότι με τη δημιουργία ‘γέφυρας’ ανάμεσα στην Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη θα αναπτυχτεί περισσότερο η ελληνοτουρκική προσέγγιση ,η οποία ξεκίνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.


«Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Πιστεύω ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι αδέλφια. Τις σχέσεις μεταξύ μας πρέπει να τις αναπτύξουμε σε κάθε πεδίο. Αυτές οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στα συναισθήματα. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν στιγμές που θα μαλώσουμε. Επειδή πιο πολύ τα αδέλφια μαλώνουν μεταξύ τους.» είπε χαρακτηριστικά ο Μπουτάρης.



Τζαμί στην Θεσσαλονίκη

Ο Μπουτάρης ανέφερε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τα περισσότερα Οθωμανικά μνημεία. «Στην Θεσσαλονίκη» είπε « συμβίωναν για πολλά χρόνια Έλληνες , Τούρκοι και Εβραίοι. Αυτό πρέπει να ακουστεί σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι στην Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή ζουν περίπου 5 χιλιάδες μουσουλμάνοι. «Λαμβάνοντας υπόψην τις ανάγκες τους ξεκινήσαμε εργασίες για την ανέγερση τζαμιού στην Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.



«Η φιλία Θεσσαλονίκης-Σμύρνης θα επηρεάσει όλη την Μεσόγειο»

Ο Δήμαρχος της Σμύρνης από την μεριά του δήλωσε ότι οι εργασίες για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων διακόπηκαν για πολιτικούς λόγους και σημείωσε ότι «από τότε που ανέλαβε ο Μπουτάρης το Δήμο Θεσσαλονίκης ξαναγεννήθηκαν οι ελπίδες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες» .



Ο Αζίζογλου τόνισε πως η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη θα έχει θετικές επιπτώσεις στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.



Σμύρνη-Θεσσαλονίκη, Κορδελιό-Καρσίγιακα

Ο Αζίζογλου αποδέχτηκε θετικά την πρόταση του Μπουτάρη για την αδελφοποίηση του Κορδελιού με το Καρσίγιακα της Σμύρνης που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Ο Δήμαρχος Αζίζογλου δήλωσε ότι οι θερμές σχέσεις των δυο δημαρχών είναι ελπιδοφόρες για το μέλλον και πρόσθεσε ότι «Δεν πρέπει να γυρίσουμε ο ένας στον άλλον την πλάτη, αλλά το πρόσωπό μας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: