Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Στην Κύπρο φαίνεται να απλώνει τα πλοκάμια του ευρωπαϊκό κύκλωμα παιδεραστίας

Γιγάντια επιχείρηση σε όλη την Ευρώπη με 112 συλλήψεις σε 22 χώρες για παιδική πορνογραφία στο ίντερνετ έστησε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol. Κωδική ονομασία της επιχείρησης ήταν «Ίκαρος», ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αστυνομικοί λύγισαν μπροστά στο υλικό που αντίκρισαν. Ανάμεσα στο υλικό που κατασχέθηκε είναι βίντεο όπου εμφανίζονται βρέφη ή μικρά παιδιά να κακοποιούνται σεξουαλικά και να βιάζονται. 


Η Europol στην επίσημη ανακοίνωση της αναφέρει και την Κύπρο ως μια από τις χώρες στις οποίες αναμένονται νέες συλλήψεις. Στο όλο κύκλωμα μετείχαν τουλάχιστον 269 άτομα.

Μιλώντας στον «Φ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε ότι στην Κύπρο έγιναν τρεις έρευνες δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων στη Λευκωσία, στην Πάφο και στην Αγία Νάπα. 

Στη Λευκωσία νεαρός εντοπίστηκε τη στιγμή που «κατέβαζε» από το ίντερνετ παιδικό πορνογραφικό υλικό. Ανέφερε ότι το έκανε από περιέργεια. Η υπόθεση θα οδηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσει κατά πόσο θα κατηγορηθεί για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού. Στην Πάφο, όπως διαπιστώθηκε, ο εμπλεκόμενος βρισκόταν σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, ενώ τίποτα δεν προέκυψε από έρευνα στην Αγία Νάπα.

«Μέχρι στιγμής ταυτοποιήσαμε 269 υπόπτους και συλλάβαμε 112 άτομα», δήλωσε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουένιραϊτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη. Δεκαενιά από τους συλληφθέντες είναι Δανοί, ηλικίας από 24 ώς 55 ετών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δανέζικης Αστυνομίας. Έχουν κατασχεθεί μόνο στη Δανία 59 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2.430 σκληροί εξωτερικοί δίσκοι και βιντεοσκοπημένο υλικό 9.000 ωρών.

Η αστυνομική επιχείρηση, είχε ως στόχο άτομα που ανταλλάσσουν ακραίου περιεχομένου μαγνητοσκοπημένο υλικό. Σύμφωνα με τη Europol, συνεχίζονται οι έρευνες και αναμένονται νέες συλλήψεις.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αστυνομικής επιχείρησης υπό τον συντονισμό της Europol είχαν συλληφθεί, τον περασμένο Μάρτιο, 200 άτομα στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης κατά διεθνούς δικτύου παιδικής πορνογραφίας στο ίντερνετ, το οποίο συγκροτήθηκε επί βάσης 70.000 μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: