Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση Κύπρου-Λιβάνου για ΑΟΖ

Παρά την παρασκηνιακή πίεση της Άγκυρας στη Βηρυτό, η υπόθεση προχωρά, καθώς «είναι πολλά τα λεφτά»-Η Κύπρος βελτιώνει τις δυνατότητές της σε έρευνα & διάσωση
Η Κύπρος προσπαθεί να κλείσει μέτωπα και να προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Και μπορεί ο Λίβανος να έχει εξοργιστεί από τα άθλια πάρε-δώσε της Λευκωσίας (που μέχρι να αναλάβει ο κομμουνιστής Δημήτρης Χριστόφιας, ακολουθούσε πάντα φιλοαραβική πολιτική) με το Ισραήλ, όμως τελικά έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά και την πίεση που δέχεται από την Τουρκία. Ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ Adnan Marour, ο οποίος συναντήθηκε με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, δήλωσε ότι υπάρχουν «η καλή θέληση και οι καλές προθέσεις», προσθέτοντας ό20110120-offshore-oil-platformτι «ο Λίβανος στηρίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ενότητα της Κύπρου».
Η Ελληνίδα πολιτικός από την πλευρά της υπογράμμισε ότι «θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα τα οποία ανησυχούν το Λίβανο, με την πρόθεση να δούμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων», ώστε να καθησυχάσει τους φόβους των Λιβανέζων και πρόσθεσε: «να δούμε πως συνεργαζόμαστε επίσης και σε άλλους σημαντικούς τομείς που αφορούν τη διερεύνηση αλλά και την ανάπτυξη και την επεξεργασία υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές μας ζώνες... Η Κύπρος και ο Λίβανος είναι τόσο κοντά που δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο».
Τα λεφτά είναι πολλά... Όλα τα παραπάνω γίνονται την ώρα που πετρελαϊκοί «κολοσσοί», όπως οι εταιρείες Petrobras, ExxonMobil, BP, Shell, Petronas και Gazprom, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να εμπλακούν στις εργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Οι παραπάνω εταιρείες, πλήρωσαν για να αποκτήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών, που διενήργησε η Λευκωσία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εν αναμονή μάλιστα του σχετικού διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί.
Αναβαθμίζει τις δυνατότητες SAR (Search and Rescue) η Λευκωσία
Η Κύπρος θα δαπανήσει μεγάλα ποσά την ερχόμενη τριετία, για την αναβάθμιση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), καθώς η Τουρκία, όπως κάνει και στο Αιγαίο, προσπαθεί να αμφισβητήσει τη δυνατότητα της Λευκωσίας να παράσχει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στη ζώνη ευθύνης της, στο FIR Λευκωσίας. Προχωρά λοιπόν η Κύπρος στην αγορά συστήματος θερμικών καμερών έρευνας μεγάλης εμβέλειας στους παράκτιους σταθμούς ραντάρ της Εθνικής Φρουράς, στην ενοικίαση ειδικού σκάφους Έρευνας και Διάσωσης ανοικτής θαλάσσης, στην προμήθεια πλωτών διαδρόμων και ελαστικών λέμβων, στην εγκατάσταση σε όλα τα μέσα Έρευνας και Διάσωσης, ελικόπτερα και πλοία, συσκευών εκπομπής θέσης (GPS) για παρακολούθηση και ασφάλεια των μέσων από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ, στην εγκατάσταση δορυφορικού επίγειου σταθμού και δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Αποστολών (MCC) προκειμένου να κατοχυρωθεί η Κύπρος ως κόμβος παροχής υπηρεσιών SAR στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα διατεθεί κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας για εγκατάσταση των ομάδων διάσωσης.
Φύγανε τα πυροβόλα Μ-110Α2
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η μεταφορά εκτός Κύπρου έξι εκ των αμερικανικής κατασκευής αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-110Α2, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή τριβών στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας -Κύπρου και ΗΠΑ. Πέρασε δηλαδή το γινάτι των Αμερικανών, μετά από μια δεκαετία διπλωματικής γκρίνιας. Τα πυροβόλα είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε παρέλαση στη Λευκωσία το 2001, οι ΗΠΑ αντέδρασαν γιατί δεν είχαν «εγκρίνει» τη μεταφορά τους εκεί (ενώ τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής είναι εξοπλισμένα σχεδόν αποκλειστικά με αμερικανικά όπλα...). Το 2009, τα πυροβόλα τέθηκαν υπό τον έλεγχο της ΕΛΔΥΚ, αντί της Εθνικής Φρουράς, όπως συμφωνήθηκε.
http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9806:Ξεκίνησε-η-διαπραγμάτευση-Κύπρου-Λιβάνου-για-ΑΟΖ&catid=95:2008-10-17-07-29-22&Itemid=282

Δεν υπάρχουν σχόλια: