Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ: Υποστήριξη στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου

Απόκτηση της Ρωσικής υπηκοότητας για 20.000 Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου
Το Κρεμλίνο «αντιλαμβάνεται πλήρως» τις μαζικές αιτήσεις των Σέρβων του Κοσσόβου για να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια και προτίθεται να τις εξετάσει σοβαρά, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Από πολιτική άποψη, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα κίνητρα των Σέρβων που ζουν στο Κόσσοβο και υποβάλλουν τέτοιες αιτήσεις και θα τις μελετήσουμε προσεκτικά» είπε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Τα σχόλια του Λαβρόφ σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα έγιναν δύο ημέρες αφότου ο Σέρβος ακτιβιστής Ζλάτιμπορ Τζόρτζεβιτς ανακοίνωσε από το Κόσσοβο ότι άρχισε εκστρατεία για την απόκτηση της Ρωσικής υπηκοότητας για μέχρι και 20.000 Σέρβους που ζουν εκεί και ότι έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίων στο ρωσικό ΥΠΕΞ. Οι αιτήσεις θα τύχουν χειρισμού «βάσει του νόμου περί μετανάστευσης στη Ρωσία», είπε ο Λαβρόφ.
Σε μια ενδεχομένως συναφή εξέλιξη, αξιωματούχοι του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας ανέφεραν ότι εστάλη ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια στη Σερβική πόλη Νις. Το αεροσκάφος τύπου Il – 76 μετέφερε 36 τόνους ζάχαρη, συσκευασμένα τρόφιμα, σκηνές κ.ά. για τους Σέρβους στο Κόσσοβο, σύμφωνα με το Interfax.
Η Μόσχα συνεχίζει να θεωρεί το Κόσσοβο τμήμα της Σερβίας και δεν έχει αναγνωρίσει την επαρχία ως de facto ανεξάρτητο κράτος.
http://xryshaygh.wordpress.com/2011/11/28/%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%be%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%ad%cf%81%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια: