Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το Εθνικιστικό Sinn Fein, δεύτερο κόμμα σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

Το Sinn Fein, το πολιτικό σκέλος του εν αδρανεία πλέον IRA, είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα της Ιρλανδίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και αποτελεί πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το Sinn Fιin, στα μέλη του οποίου δεν επιτρεπόταν μέχρι το 1993 να μιλούν στα ΜΜΕ, κατάφερε να φέρει το «Εργατικό Κόμμα», έναν από τους εταίρους της κυβέρνησης, στην τρίτη θέση, καθώς η πολιτική του εναντίον των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα και την υπαγωγή στο ΔΝΤ μπόρεσε να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων.
Το κόμμα κερδίζει επίσης έδαφος και μετά την υποψηφιότητα του πρώην ηγετικού στελέχους του IRA για την προεδρία της Ιρλανδίας, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου. Η δημοσκόπηση των Irish Times και του ινστιτούτου Ipsos δείχνει ότι το ποσοστό του Σιν Φέιν αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο, φτάνοντας το 18%, ενώ το Εργατικό Κόμμα έπεσε στο 17% (- 1%).
Το κεντροδεξιό Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι συγκεντρώνει ποσοστό 35% και τον ίδιο αντιμετωπίζει θετικά το 51% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, το ποσοστό αποδοχής του ηγέτη των Εργατικών Ίμον Γκίλμορ μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (42%). Ο Τζέρι Άνταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν συγκεντρώνει 35%.
http://xryshaygh.wordpress.com/2011/10/19/%ce%b9%cf%81%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-sinn-fein-%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%ba%cf%8c/

Δεν υπάρχουν σχόλια: