Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης προέβη σε πρωτοφανή κίνηση περικοπής 4.000.000 ευρώ, που προορίζονταν για την προμήθεια ανταλλακτικών και για πληρωμές συντήρησης αεροσκαφών, με σκοπό την κάλυψη των οδοιπορικών των αξιωματικών, την αγορά απορρυπαντικών και πολλά άλλα.
Η απόφαση, ονόματι «Διαμόρφωση – εκτέλεση προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ έτους 2011» (ανακατανομή πιστώσεων Π/Υ ΥΠΕΘΑ ποσού 4.402.590), υπογεγραμμένη στις 14 Οκτωβρίου 2011, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Οι κύριες μειώσεις γίνονται από: την μεταφορά μαθητών, τις αμοιβές συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών, την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών κ.ά. Τα χρήματα που «εξοικονομούνται» θα διοχετευθούν για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης στο εσωτερικό μόνιμου προσωπικού και εξόδων μετάθεσης ή απόσπασης στο εσωτερικό, για προμήθειες: χαρτιού, γραφικών ειδών και ούτω καθεξής, ειδών και δαπανών καθαριότητας και άλλα μικροπράγματα.
Στον απόηχο της περικοπής σημειώνονται κρίσιμα θέματα όπως: η αδυναμία συντήρησης των οπλικών συστημάτων, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για ανταλλακτικά και καύσιμα, γεγονός που περιορίζει στο μισό τις μετακινήσεις, ο παραγκωνισμός των ασκήσεων και της εκπαίδευσης, η χρήση ανταλλακτικών για αεροσκάφη από άλλα ελαττωματικά, οι κινητήρες πυροσβεστικών βρίσκονται σε οριακό σημείο, που κρίνει αμφίβολη την χρήση τους για του χρόνου, και τα ανταλλακτικά των πλοίων έχουν εξαντληθεί.
Οι στάσεις πληρωμών στο εσωτερικό από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να συγκινούν τις ξένες εταιρείες, που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς πώληση νέων οπλικών συστημάτων. Η απάντηση του ανώτερου αξιωματικού μόλις είδε το σχετικό έγγραφο ήταν αποστομωτική: «Ψωμί, τυρί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη» και κουνώντας το κεφάλι μας προειδοποίησε «Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα». Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του …

Δεν υπάρχουν σχόλια: