Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ «ΝΟΜΟ» ΤΟΥ UCK

Έντονη κινητικότητα σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, όπου κατοικεί η πλειονότητα των Σέρβων. Οι τελευταίοι, αντιδρούν ενόψει της αποχώρησης της στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ (Eulex), με αστυνομικά καθήκοντα, την 16η Σεπτεμβρίου και την αντικατάστασή της από «τις αρχές του κράτους», μην επιτρέποντας τη διέλευση προς την περιοχή στήνοντας οδοφράγματα. 
Η αρχή έγινε κατά τα τέλη Ιουλίου, όταν στα πλαίσια ερευνών για τον εντοπισμό του δράστη για τη δολοφονία ειδικού τμήματος της «αστυνομίας του Κοσσόβου», οι Σέρβοι έκλεισαν την επαρχιακή οδό επαρχιακή οδό Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα-Ριμπάριτσα, στην περιοχή Ζούπτσε, αδιαφορώντας ακόμα και ενώπιον των αιτημάτων της Eulex. Μάλιστα, τότε, οι Σέρβοι είχαν προχωρήσει και στον αποκλεισμό δυο φυλακίων εκ των οποίων το ένα κάηκε. Για το επεισόδιο αυτό, ο ΟΗΕ έσπευσε να εκφράσει «τη λύπη» του ενώ το ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «αν δεν επέλθει η τάξη», θα προχωρήσει από κοινού με τις «αρχές» σε επιχείρηση εναντίον των διαδηλωτών.
Τις τελευταίες ημέρες στης Μιτρόβιτσα οι πολίτες οργανώθηκαν και στήνουν συνεχώς οδοφράγματα.
Ενώ ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου B92, μετέδωσε πως επέκειτο να συλληφθούν κάτοικοι της πόλεως, για τη συμμετοχή τους στις ενέργειες αυτές. Από την πλευρά τους, οι Σέρβοι της βόρειας Μιτρόβιτσα, προέβησαν σε διαμαρτυρία μαζί με δικαστικούς και επικεφαλή τον ανώτατο εισαγγελέα, κατηγορώντας την Eulex, πως δραστηριοποιείται σαν όργανο των Αλβανών, εφαρμόζοντας «τους νόμους του Κοσσόβου», που επήλθαν μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Ισχυρίζονται πως στα τέλη του 2008 μετά από μια σειρά διαδηλώσεων που εξετράπησαν σε σφοδρές συγκρούσεις Σέρβων με τις διεθνείς δυνάμεις επιβολής της τάξης, επετεύχθη συμφωνία η οποία αναγνωρίζει ως ισχύουσα τη νομοθεσία που απορρέει της πολιτικής αποστολής του Ο.Η.Ε. στο Κόσσοβο (UNMIK) κι όχι της ψευδοκυβέρνησης της Πρίστινας.
 Οι αντιδράσεις αυτές, είναι κάτι παραπάνω από εύλογες καθότι ο σημερινός Αλβανός «κυβερνήτης» του Κοσσυφοπεδίου, είναι ο πρώην επικεφαλής του UCK, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εμπόριο οργάνων, Χασίμ Θάτσι. Οι δε «αστυνομικές αρχές» τα μέλη και τα στελέχη των ένοπλων ομάδων των Αλβανών, που μέχρι το 1999 συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης εναντίον των Σέρβων. Κι όμως, η δικαιολογία που χρησιμοποιεί ο Θάτσι για να επιβάλει ως «εκπρόσωπου των αρχών του κράτους του» τις ένοπλες ομάδες Αλβανών και τον «νόμο» τους, είναι… η αντιμετώπιση του εγκλήματος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.  
«Η επιχείρηση εφαρμογής της συμφωνίας για τις τελωνειακές σφραγίδες θα αρχίσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Η όλη επιχείρηση θα επανέλθει στη δικαιοδοσία των θεσμών του Κοσσόβου, με την τεχνική υποστήριξη της Eulex και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR). […] Καταλήξαμε σε συμφωνία. Η KFOR και η Eulex θα ενεργούν με βάση την εντολή τους και τα όργανα του Κοσσόβου, αστυνομία και τελωνειακοί θα έχουν εκτελεστική και διοικητική εντολή και τεχνικά θα επιτηρούν τον έλεγχο προϊόντων και ταξιδιωτών. […] Οι θεσμοί του Κοσσόβου θα είναι ασυμβίβαστοι έναντι εγκληματικών δομών στο βόρειο τμήμα», ήταν οι δηλώσεις του σε έκτατη συνέντευξη τύπου ενώπιον των διαμαρτυριών. Ενώ για την παρουσία «ειδικών αστυνομικών δυνάμεων» από τους Σέρβους, τόνισε: «Οι προσπάθειες του Κοσσόβου στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, της ενίσχυσης της κυριαρχίας, της εδραίωσης του κράτους, με την ανάπτυξη των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσόβου, είναι ευπρόσδεκτες και θα στηριχθούν από την Eulex και το ΝΑΤΟ». Με αυτά τα στρατιωτικά αποσπάσματα, και αφορμή την πάταξη του λαθρεμπορίου, ο Θάτσι κατέλαβε τα συνοριακά περάσματα και φυλάκια με την υπόλοιπη Σερβία, αποκόπτοντας τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου με την Σερβική ενδοχώρα, από όπου και έβρισκαν υποστήριξη. Εξαιτίας της δράσης αυτών των στρατιωτικών αποστολών, έλαβαν χώρα τα επεισόδια του Ιουλίου, οπότε ένας Σέρβος ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε Αλβανό «αστυνομικό» κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης. Στη συνέχεια, οι Αλβανοί υποστήριξαν ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κινήθηκαν προς τη Μιτρόβιτσα κι άλλες πόλεις της Σερβικής κοινότητας. Στο άκουσμα της είδησης ότι οι «ειδικές αστυνομικές δυνάμεις» των Αλβανών, κινούνται προς κατοικημένες περιοχές, έκλεισαν δρόμοι και πολιορκήθηκαν τα δυο προαναφερόμενα φυλάκια.
 Τα παραπάνω, δείχνουν πως παρότι δεν υπάρχει κάποιου είδους πολιτική βούληση από την επίσημη κυβέρνηση της Σερβίας, οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου δεν προτίθενται να υποκύψουν συμβιβαζόμενοι με το νέο status quo της περιοχής. Και αυτό με τη σειρά του, αποτελεί την μεγαλύτερη διάψευση στους ισχυρισμούς που προέβαλλαν οι αξιωματούχοι της δύσης όταν υποστήριξαν την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, πως «οι νέες αρχές είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας». 
http://xryshaygh.wordpress.com/2011/09/25/%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%83%cf%85%cf%86%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια: