Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ειδική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών που ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ο οποίος υπενθύμισε πως για τις ανάγκες των ερευνών στο παρελθόν έχει κατασκευαστεί το «εθνικό σεισμογραφικό σκάφος  .
« Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), αν χρειαστεί θα αγοράσει πλατφόρμα εξόρυξης. Αν τα δεδομένα από τις έρευνες δείξουν ότι πρέπει να αγοραστεί η πλατφόρμα, τότε η ΤPAO μπορεί να κάνει την αγορά πλατφόρμας, που θα κοστίσει περίπου 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια».
Ο Γιλντίζ, τόνισε πως όλα θα φανούν από τις έρευνες τις οποίες θα κάνει το ερευνητικό σκάφος Πιρί Ρέις.
Οι τούρκοι δημοσιογράφοι ρώτησαν στον τούρκο Υπουργό Ενέργειας, τους λόγους τους οποίους η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο . Ο ίδιος τόνισε « εμείς είχαμε κάνει έρευνες στη δική μας περιοχή. Αν μιλάτε για τις περιοχές τις οποίες «δεν έχουν επιλυθεί οι νομικές διαφορές» θα είχαμε κάνει το λάθος, που έκαναν οι ελληνοκύπριοι. Τώρα στην πολιτική πρόκληση απαντάμε με πρόκληση.
Ο Γιλντίζ τόνισε πως η Τουρκία , μέσω του ψευδοκράτους, δεν σχεδιάζει να κόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών του «ψευδοκράτους» Xουσείν Όζγκιουρουν, δήλωσε πως το Πιρί Ρέις θα ξεκινήσει σύντομα τις έρευνες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: