Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ME ΤΟ ΔΕΞΙ ΜΠΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ.ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ.

Μπορεί η Εθνική να ίδρωσε, αλλά στο τέλος κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Βοσνίας, η οποία δεν παρέδωσε τα όπλα σε κανένα σημείο του αγώνα. Ακόμα και όταν η Εθνική βρέθηκε στο +14.

Ωστόσο, η τελική διαφορά δεν απεικονίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα, καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τα βρήκε σκούρα για περισσότερα από 25 λεπτά. Τέλος καλό όμως, όλα καλά για την Ελλάδα που ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ.

Μεγάλο ματς για τον Κώστα Κουφό που τελείωσε το ματς με νταμπλ νταμπλ (10 πόντους και 10 ριμπάουντ), πρώτοι σκόρερ για την Εθνική ήταν οι Ζήσης και Καλάθης με 13 πόντους. Στους 12 πόντους ο Μπουρούσης, ενώ 10 είχε ο Μπράμος ο οποίος ήταν πολύ θετικός.

Η ομάδα του Ηλία Ζούρο μπήκε πολύ νευρική στο παρκέ και δεν κατάφερε να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές της, δίνοντας την ευκαιρία στους Βόσνιους να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα. Στο 24' πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ κι έκτοτε δεν το έχασε... Όπλο τα ριμπάουντ για την Ελλάδα που τελείωσε το ματς με 41 έναντι 31 της ομάδας του Χάτζιτς.

Πλέον, την Πέμπτη οι διεθνείς έχοντας ένα θετικό αποτέλεσμα στον απολογισμό τους, αναμένεται να μπουν λιγότερο αγχωμένοι στο παρκέ για το δεύτερο ματς του Γ' ομίλου με αντίπαλο την Φινλανδία (6μ.μ., ΕΤ1)

Ο αγώνας:

Με τους Καλάθη, Ζήση, Παπανικολάου, Φώτση και Μπουρούση ξεκίνησε η Εθνική ομάδα το παιχνίδι κόντρα στη Βοσνία. Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές και για 1.30'' δεν είχαμε σκορ, μέχρι που ο Νικ Καλάθης ευστόχησε σε μία βολή. Ο Ντόμερκαντ με τρίποντο έκανε το νταμπλ σκορ (4-8) για τη Βοσνία που έδειχνε να έχει λύσεις στην επίθεση, την ίδια ώρα που η Εθνική είχε 1/4 δίποντα.

Δύο γρήγορα καλάθια από τους Μπουρούση και Ζήση μείωσαν σε 8-10, όμως η Βοσνία εκμεταλλεύτηκε την αστοχία στα σουτ τριών πόντων, ξέφυγε με 10-15 με αιχμή του δόρατος τον Κικάνοβιτς. Ο αρχηγός Αντώνης Φώτσης μείωσε σε 13-15 με τρίποντο, όμως ο Κικάνοβιτς το... βιολί του. Έφτασε τους 9 πόντους, πριν τελικά ο Ξανθόπουλος μειώσει σε 15-17 με τη λήξη του δεκαλέπτου. Ενός δεκαλέπτου που βρήκε την Εθνική να έχει κάνει ήδη τέσσερα λάθη και να έχει 1/5 τρίποντα.

Καλή άμυνα οι Βόσνιοι

Με τρίποντο του Γκόρντιτς η Βοσνία βρέθηκε και πάλι στο +5 (15-20) με την Εθνική να παίζει με τον Ξανθόπουλο στην οργάνωση. Ο τελευταίος είχε εντολή να τρέξει κι έτσι έκανε... Οι Καϊμακόγλου, Μπράμος μείωσαν σε 19-20, όμως οι Βόσνιοι δεν έχασαν το προβάδισμα καθώς έβρισκαν απάντηση, λόγω των αργών επιστροφών των διεθνών μας. Δύο συνεχόμενα καλάθια του Κουφού μείωσαν σε 23-24, όμως η Βοσνία πήρε λύσεις από τους Τελέτοβιτς, Ντέντοβιτς.

Στο 16' ο Καλάθης μείωσε στον πόντο (27-28), όμως στην επόμενη φάση έδειξε βιαστικός και δεν κατάφερε να σκοράρει... Με τέσσερις πόντους του Φώτση, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μείωσε σε 31-32, όμως ήταν εμφανές το άγχος των "πρωτάρηδων". Στο τελευταίο λεπτό η Εθνική χρεώθηκε με τρία δευτερόλεπτα και ο Μπαϊράμοβιτς βρήκε την ευκαιρία να σκοράρει για το 31-34 του ημιχρόνου.

Σερί 5-0 και προβάδισμα

Η Βοσνία ξεκίνησε το β' ημίχρονο όπως ακριβώς και το παιχνίδι. Τρίποντο από τον Βασίλιεβιτς και στο +6 η διαφορά. Η απάντηση ήταν άμεση από τους Μπουρούση, Καλάθη που χτύπησαν στον αιφνιδιασμό και μείωσαν. Στο 22ο λεπτό όμως του αγώνα ήταν η σειρά της Βοσνίας να τρέξει και να διατηρήσει το προβάδισμα (36-39, 38-41). Το μοναδικό ευχάριστο ήταν το τρίτο φάουλ του Βασίλιεβιτς.

Πάντως, στη συνέχεια, οι διεθνείς βρήκαν ρυθμό και με σερί 5-0 πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ στο 24' με τον Καλάθη να γράφει το 43-41. Από εκεί κι έπειτα τα πράγματα απλοποιήθηκαν για την Εθνική. Προηγήθηκε με τον Ζήση 47-42 και στην επόμενη φάση ο Ντόμερκαντ έκανε αντιαθλητικό φάουλ που απέφερε άλλους δύο πόντους για την Εθνική (49-42). Πάντως, οι Βόσνιοι μείωσαν σε 51-47, αλλά τα άστοχα σουτ του Τελέτοβιτς δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν περισσότερο και ο Μπουρούσης με λέι απ έκανε το 55-49 του 30ου λεπτού.

Τρίποντο ψυχολογίας από Ζήση

Με το ξεκίνημα της δ' περιόδου, η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στο +8 (57-49), με καλάθι του Μπουρούση, όμως οι Βόσνιοι επανήλθαν με σερί 7-0, μειώνοντας στον πόντο (57-56). Πάντως, η ελληνική ομάδα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη... Με τρίποντο του Ζήση στην εκπνοή της επίθεσης της Εθνικής, έγραψε το 63-56 και έδωσε αέρα 7 πόντων στο 34΄(63-56). Όπως φάνηκε ήταν καθοριστικό εκείνο το σουτ καθώς έδωσε ψυχολογία στους διεθνείς.

Ακολούθησε ένα τρίποντο από τον Παπανικολάου, αυτή τη φορά και η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +10 (66-56), που έδωσε ...φτερά στους διεθνείς. Μάλιστα η διαφορά άγγιξε και τους 14 πόντους περίπου στο τρίλεπτο πριν το τέλος, με τον Κουφό να κάνει το 72-58. Το τελικό σκορ έγραψε τελικά ο Γκόρντιτς με τρίποντο και έτσι η Εθνική έκανε το 1-0 πριν τον ματς της Πέμπτης κόντρα στη Φινλανδία.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 31-34, 55-49, 76-67

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 12, Ζήσης 13(2), Βασιλειάδης, Καλάθης 13, Φώτσης 9(1), Παπανικολάου 5(1), Μαυροειδής, Μπράμος 10, Κουφός 10, Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.

Βοσνία (Χάτζιτς): Γκόρντιτς 12(2), Ίκονιτς, Μπάβτσιτς 1, Βασίλιεβιτς 9(2), Κικάνοβιτς 15, Τελέτοβιτς 6, Ντόμερκαντ 7(1), Ντέντοβιτς 8, Μπαϊράμοβιτς 9(1).

Το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με την συμμετοχή της Ελληνικής Εθνικής ομάδας ξεκίνησε, αλλά μαζί του ξεκίνησαν και οι προκλήσεις. Γυφτοσκοπιανοί στις εξέδρες είχαν αναρτήσει στον πρώτο αγώνα με την Εθνική μας με την Βοσνία, το κόκκινο κουρελόπανο με το άστρο της Βεργίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: