Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Λύσσαξαν οι τούρκοι με το φυσικό αέριο της Κύπρου: Απειλούν με διάβημα και τους αμερικάνους!

Οι αμερικάνοι γείωσαν και επίσημα τους τούρκους… State Department: “Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πιέσουν την εταιρεία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου… Η αμερικανική κυβέρνηση δε συμμερίζεται την άποψη ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο της διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”.
Παρά την εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, η Ελλάς παραμένει ένα άθλιο κρατίδιο και δεν προχωρά σε χάραξη της ΑΟΖ και εξόρυξη των κοιτασμάτων της…
Σε διάβημα προέβη πάραυτα η Τουρκία προς τις ΗΠΑ με αφορμή την άδεια έναρξης γεωτρήσεων από την Ουάσινγκτον. Χαρακτηρίζοντας παράνομες τις άδειες, που παραχωρήθηκαν στην Αμερική, όπως και αυτές που έδωσε η Κύπρος, το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας απειλεί τις ΗΠΑ απαιτώντας υπευθυνότητα σχετικά με τις έρευνες αερίου και πετρελαίου: «Οι έρευνες αυτές θα προκαλέσουν προβλήματα την περίοδο που γίνονται προσπάθειες για μόνιμη λύση στο Κυπριακό».
Ο Ερντογάν επιζητά να μετέχει της διανομής των πετρελαίων της Ανατολικής Μεσογείου, σκοπεύοντας ν’ αναδείξει την Τουρκία σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη, και προβαίνει σε επίδειξη ισχύος ακόμη και έναντι των ΗΠΑ. Ενδιαφέρουσα αναμένεται η αντίδραση των Τούρκων με την έναρξη γεωτρήσεων των Αμερικάνων στο «οικόπεδο 12», της αποκλειστικής ζώνης της Κύπρου, οι οποίες θα επιβλέπονται, είτε φανερά είτε όχι, από ελληνικά και αμερικάνικα σκάφη.
Άποψή μας είναι ότι οι τούρκοι θα εξαντλήσουν τις αντιδράσεις τους στην παρούσα ανακοίνωση. Εδώ έκαναν γαργάρα τον στόλο για τη Γάζα, όταν αντιμετώπισαν την αποφασιστική στάση των εβραίων. Είναι δυνατόν να αναλάβουν στρατιωτική δράση και να κινηθούν άμεσα κατά των ΗΠΑ σε περιοχή που επιτηρείται από τον 6ο στόλο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: